Companii

2011 ar putea fi ultimul tren pentru achiziţii ieftine de firme

Foto Shutterstock

2011 ar putea fi ultimul tren pentru achiziţii ieftine de firme

Autor: Ioana David

13.07.2011, 00:03 544

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers &acqui­sitions), care anul trecut a atins valoarea de aproape 440mil. euro, ar putea înregistra o "revenire semnificativă" abia în2012, atât din punctul de vedere al numărului tranzacţiilor, cât şial valorii acestora, sunt de părere analiştii firmei de consultanţăA.T. Kearney.

"În ultimele luni observăm o tendinţă de revenire eco­no­mi­că,ceea ce ridică aşteptările de preţ ale potenţialilor vân­ză­tori şiîi duce în expectativă, în timp ce potenţialii cumpărători segrăbesc să prindă ultimul tren pentru a cumpăra ieftin. De aceea,în prezent cererea şi oferta nu se întâlnesc", spune FlorianTeleabă, consultant A.T. Kearney. Din aceste motive, piaţa deM&A îşi va reveni abia anul viitor.

Până acum, anul 2011 a fost destul de slab pentru piaţa defuziuni şi achiziţii, deal-uri semnificative fiind preluarea decătre grupul australian ElDore Mining Corporation a minei de cupruBăiţa (situată în localitatea Ştei din judeţul Bihor), pentru 15mil. euro, achiziţia Provus Services Provider şi a subsidiareiRomCard deţinută integral de Provus (companie turcească deprocesare a cardurilor) de către fondul de private equity InnovaCapital şi achiziţia a patru hidrocentrale mici de către CEZRomânia, companie membră a grupului energetic ceh CEZ.

Recent însă, dintr-un document publicat pe site-ul Omniasig,compania de asigurări şi BCR Asigurări, două firme de top zece dinpiaţa asigurărilor, controlate de austriecii de la Vienna Insurance(VIG), ar urma să fuzioneze pentru a crea cel mai mare asigurătorlocal.

Experienţa ultimilor ani arată însă că piaţa are fluctuaţii maride la o perioadă la alta, astfel încât nu este exclus ca mai multetranzacţii să se concentreze pe final de an.

Dacă piaţa ar confirma prognozele A.T. Kearney, ar marca primacreşterea de la debutul crizei, care a adus nivelul de la aproape 4mld. euro în 2008 la mai puţin de jumătate de miliard de euro anultrecut.

Cu toate acestea, vârful activităţii de fuziuni şi achiziţii de9,3 mld. euro a fost atins în 2005, potrivit firmei deconsul­tan­ţă, odată cu privatizarea BCR, care a generat 30% dintotal, dar şi cu intrarea prin achiziţii a altor jucătoriinternaţionali de talie mare. Dacă din punctul de vedere al valoriirecordul a fost anul 2005, ca număr de tranzacţii cele mai multes-au realizat în 2007 (aproape 100), potrivit studiului citat.

În perioada 2002-2010, cele mai multe achiziţii au fost făcutede companii din Olanda (8,1%), Grecia (7,6%), SUA (7%) sau Austria(6,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO