„A fost un an excepţional pentru producţia de vin - cantitativ vorbind. Un astfel de an vine cam o dată la un deceniu. Însă, este greu să corespundă acest nivel şi cantitativ şi calitativ, de regulă ai cantităţi mici şi calităţi excepţionale şi invers“, spune Cristian Podar, administrator al producatorului Villa Vinea.
Această valoare, de 5,2 milioane de hectolitri, plasează România pe locul al 12-lea la nivel mondial şi şase european, suflând în ceafa Portugaliei, unul dintre marile nume din piaţa internaţională.
„În România, producţia de vin este estimată la 5,2 milioane de hectolitri. După patru ani de rezultate medii, producţia de vin este de aşteptat să depăşească chiar nivelul din 2013 (cel mai bun an de după 2008 conform datelor statistice - n.red.)“, arată datele OIV.
Mai multe ţări europene au avut în 2018 un an favorabil pentru producţia de vin, postând creşteri de peste 20%, cu un maxim de 31% în cazul Germaniei. La polul opus se află Portugalia, unde vremea ploioasă a şters aproape un sfert din producţia de vin a statului de la capătul Europei. România se află printre ţările norocoase.
„Pentru Cramele Liliac anul 2018 a fost cel mai bun din punct de vedere cantitativ din istoria noastră“, spune şi Miron Radic, CEO al cramei Liliac din zona Transilvaniei.