Companii

2018 este cel mai bun an din ultimul deceniu pentru producţia de vin: 5,2 milioane de hectolitri

2018 este cel mai bun an din ultimul deceniu pentru...

Autor: Cristina Roşca

30.10.2018, 00:08 914
Producţia de vin a României este esti­mată în 2018 la 5,2 milioane de hecto­litri, cu peste 20% mai mare decât în 2017 şi cel mai ridicat nivel de din ul­ti­mul deceniu, arată datele Organi­za­ţiei Vinului şi Viei (OIV).

„A fost un an excepţional pen­tru pro­ducţia de vin - can­titativ vorbind. Un astfel de an vine cam o dată la un de­ce­niu. Însă, este greu să cores­pun­dă acest nivel şi cantitativ şi cali­tativ, de regulă ai can­ti­tăţi mici şi calităţi ex­cep­ţio­na­le şi invers“, spune Cristian Po­dar, administrator al producatorului Villa Vinea.

Această valoare, de 5,2 mi­lioane de hectolitri, pla­sea­ză România pe locul al 12-lea la nivel mondial şi şase euro­pean, suflând în ceafa Portugaliei, unul din­tre marile nume din piaţa in­terna­ţională.

„În România, producţia de vin este estimată la 5,2 milioane de hectolitri. După patru ani de rezultate medii, pro­ducţia de vin este de aşteptat să depă­şeas­că chiar nivelul din 2013 (cel mai bun an de după 2008 conform datelor statistice - n.red.)“, arată datele OIV.

Mai multe ţări europene au avut în 2018 un an favorabil pentru producţia de vin, postând creşteri de peste 20%, cu un maxim de 31% în cazul Germa­niei. La polul opus se află Portugalia, unde vre­mea ploioasă a şters aproape un sfert din producţia de vin a statului de la capătul Europei. România se află printre ţările norocoase.

„Pentru Cramele Liliac anul 2018 a fost cel mai bun din punct de ve­dere can­ti­tativ din is­toria noas­tră“, spu­ne şi Miron Radic, CEO al cra­mei Liliac din zona Transilvaniei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO