Companii

3 mil. euro, pretul pastrarii chiriasilor in Shopping City Sibiu si Suceava. „Vor fi chirii mai mici si in acest an”

02.02.2010, 23:18 78

Reprezentantii fondului britanic de investitii Argo Real Estate,care detin pe piata locala centrele comerciale Shopping City Sibiusi Shopping City Suceava, apreciaza ca situatia vanzarilor in celedoua proiecte va impune si in acest an reduceri de chirii pentruretaileri, dupa ce anul trecut renegocierile au taiat 3 mil. eurodin incasarile proprietarului.

"Pachetul de concesii acordat in 2009 (pentru proiectul dinSuceava - n.r.) s-a ridicat la 1,2 milioane de euro, ceea cereflecta un oras mai slab si mai aglomerat din punctul de vedere alspatiilor decat Sibiul (unde reducerile de chirii au fost de 1,8milioane de euro - n.r.). La fel ca in Sibiu, ne asteptam ca multedintre reducerile facute in 2009 sa fie prelungite in 2010 pentru amentine spatiile centrului comercial ocupate aproape integral",spun reprezentantii fondului de investitii.

In conditiile reducerii chiriilor, valoarea de piata a centrelorcomerciale a scazut cu 12% pe parcursul anului financiar incheiatla 30 septembrie, astfel ca proiectul din Suceava a fost evaluat la66,1 milioane de euro, iar cel din Sibiu la 115,4 milioane deeuro.

Administrarea celor doua proiecte a fost preluata recent decatre firma de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care va incercasa creasca numarul de vizitatori ai proiectelor, in conditiile incare cele mai multe centre comerciale din provincie au avut anultrecut dificultati in ceea ce priveste atragereacumparatorilor.

Britanicii detin in Sibiu cel mai mare parc de retail din afaraCapitalei, cu o suprafata de circa 80.000 de metri patrati, incadrul caruia se afla doua hipermarketuri (Real si Carrefour), unmagazin BauMax, doua magazine de mobilier (Mobexpert si Mobilia),doi jucatori din retailul de electrocasnice (Flanco si MediaGalaxy) sau retaileri vestimentari precum Takko sau Hervis.

Proiectul este la ora actuala singurul centru de mari dimensiunidin Sibiu, situat la iesirea din oras catre Bucuresti, dupa ceTrident Shopping Center a fost inchis pe parcursul anuluitrecut.

Pentru a-si intari si mai mult pozitia in Sibiu, investitoriiintentioneaza sa dezvolte o noua faza a proiectului, in care esteprevazuta realizarea unui spatiu pentru cinematograf.

Pe de alta parte, in Suceava piata centrelor comerciale estemult mai competitiva, in orasul din nordul Bucovinei functionand laora actuala inca trei proiecte - Iulius Mall, Galleria si Real, cuo galerie comerciala - toate cele patru zone de retail "luptand"pentru cei 100.000 de locuitori ai orasului, precum si pentrupopulatia din imprejurimi.

Principalii chiriasi ai proiectului sunt companii puternice,precum Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, BauMax, Takko sau Orsay,dar reprezentantii companiei spuneau in toamna anului trecut ca dinpunct de vedere financiar, centrul comercial din Suceava este omare dezamagire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO