Companii

86 de companii mari se bat pe 100 mil. € de la UE

08.12.2009, 23:14 74

Elvila, Carpatcement Holding, Astra Bus, Vrancart, Matrite Daciasau Cominco Bucovina sunt printre cele 86 de companii mari care sebat pentru fonduri europene in valoare de circa 100 mil. euro,solicitarea maxima pe care au facut-o companiile depasind 4 mil.euro.

In conditiile in care in acest an cateva sute de IMM-uri sebateau sa ia fonduri europene de zeci de mii de euro ca o sansapentru a-si sustine si dezvolta afacerile, a venit si randulcompaniilor mari cu peste 250 de angajati si cifre de afaceri desute de milioane de euro ca sa solicite bani de la UE.

Fondurile nerambursabile sunt o sansa pentru sustinereainvestitiilor intr-un an de criza cand creditarea este inghetata,spun companiile mari. Lista finala a companiilor care vor primifinantare nerambursabila va fi afisata in doua saptamani.

Valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o companiecu peste 250 de angajati o poate solicita este de 40% din totalulcheltuielilor eligibile, pentru proiectele care se realizeaza inregiunea Bucuresti Ilfov si 50%, pentru proiectele care serealizeaza in celelalte sapte regiuni de dezvoltare din tara.

Cele mai mari finantari solicitate in cadrul apelului deproiecte deschis anul trecut sunt in cuantum de 18,5 mil. lei (4,4mil. euro), investitiile fiind in principal orientate catreconstructii de fabrici sau achizitionarea de echipamente siutilaje.

Intreprinderile mari au avut posibilitatea ca in intervalul 12iulie-14 octombrie 2008 sa depuna proiecte prin care puteau sasolicite o finantare de la UE de maximum 20 mil. lei (4,75 mil.euro) in cadrul Programului Operational Sectorial CrestereaCompetitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidareasi modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile siintangibile in intreprinderi mari".

Din cele 99 de proiecte depuse anul trecut, au trecut deevaluarea tehnico-financiara, care s-a finalizat anul acesta innoiembrie, 86 de proiecte cu o valoare cumulata de circa 670 mil.lei (circa 155,8 mil. euro pentru un curs de 4,3 lei). Valoareaproiectelor depuse depaseste cu 44% suma alocata acestui apel, carese ridica la 464 mil. lei (circa 100 mil. euro).

"Dintre aceste proiecte, in urma punctajului pe care l-auobtinut la evaluarea tehnico-financiara, a sumelor alocate pentruacest program si a evaluarilor finale ca urmare a contestatiilorcare s-au depus pana la data de 4 decembrie, vom afisa in cel multdoua saptamani lista de companii care vor primi finantare", spunreprezentantii AMPOSCCE.

Proiectele trebuie implementate in maximum treiani

Cele mai mari finantari solicitate cu o valoare de 18,5 mil. lei(4,4 mil. euro) vin de la Matrite Dacia, Voestalpine Romania,Somes, Vrancart si Pirelli Romania.

Proiectele depuse de companiile mari, care nu trebuie sadepaseasca o perioada de implementare de trei ani de zile, vizeazainvestitii in constructia de noi fabrici, hale sau achizitia deutilaje si echipamente de productie.

"In noiembrie am fost anuntat ca am trecut de etapa de evaluaretehnico-economica, insa deocamdata nu am semnat niciun contract.Aveam acest proiect in plan inca de acum doi ani. Vrem sa crestemcapacitatea la incarcarea cimentului pentru sucursala de la Bicaz,pentru a injumatati perioada de asteptare a clientilor", spuneMihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, subsidiaralocala a grupului german HeidelbergCement, care anul trecut a rulatafaceri de 298 mil. euro.

"Proiectul prevede achizitionarea a inca unei masini de insacuitsi una de paletizat si construirea celei de-a doua statii deincarcare la Bicaz pentru a reduce timpul de asteptare pentruclienti. In prezent avem o capacitate de incarcare de 4.000 de tonepe zi la vrac si 3.000 de tone la saci, capacitate pe care o vomdubla dupa implementarea proiectului", a explicat directorulCarpatcement.

Valoarea totala a proiectului "Cresterea capacitatii de livrareciment la sucursala Bicaz" este de 4 mil. euro, din care 1,7 mil.euro sunt fondurile nerambursabile.

"Partea pe care trebuie sa o sustinem noi sunt fonduri propriidin profitul reinvestit. Cu siguranta sunt un sprijin financiarpentru orice companie mai ales in perioada aceasta de criza.Perioada de implementare este un an de zile conform contractului."Echipamentele care urmeaza sa fie achizitionate de companie suntcomplet automatizate, astfel incat nu vor fi angajate persoane noi.Fabrica din Bicaz are 280 de angajati.

Grupul german HeidelbergCement, care a intrat pe piata locala in1998, dispune de trei fabrici de ciment in Romania, localizate inBicaz, Fieni si Deva, precum si peste 30 de statii de betoane,cariere si balastiere pentru productia de agregate.

Niciun proiect depus in 2009

In acest an nu a fost lansat niciun apel de proiecte pentruinvestitii mari. Alocarea financiara in perioada 2007 - 2013 estepentru IMM-uri si companii mari de peste un miliard de euro.Romania a atras pana la sfarsitul lunii octombrie 470 de milioanede euro din fonduri structurale, adica 2,1% din suma alocata pentruperioada 2007 - 2013 care este de 19,2 miliarde de euro pentru celesapte programe operationale. In conditiile in care in primii treiani de la aderare alocarea pentru tara noastra este de 5,6 mld.euro, rezulta un grad de absorbtie in perioada 2007 - 2009 de8,34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO