Companii

A&D Pharma: Deprecierea leului a avut un impact negativ asupra afacerii

A&D Pharma: Deprecierea leului a avut un impact negativ asupra afacerii

Dragos Dinu

12.02.2008, 19:06 42

Compania farmaceutica A&D Pharma, care grupeaza distribuitorul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 425 mil. euro, in crestere cu circa 28% comparativ cu 2006, potrivit rezultatelor preliminare.
Avansul raportat de companie este mai mic fata de cel din 2006, de 34%, sau fata de cel din 2005, de 45%.
Astfel, Mediplus a finalizat anul cu o cifra de afaceri de 364 mil. euro, mai mare cu 26% fata de 2006, ca urmare a eficientizarii departamentului de vanzari, largirii portofoliului de produse si imbunatatirii infrastructurii logistice.
Cota de piata a Mediplus la nivelul intregii piete de distributie a crescut la 17,9% comparativ cu 17,3% in 2006, pe fondul cresterii vanzarii de produse oncologice si a altor medicamente catre spitale in a doua jumatate a anului.
Distribuitorul opereaza o retea de 12 depozite si are un portofoliu de 5.000 de produse cu care asigura peste 70% din farmaciile din Romania.
Pe de alta parte, vanzarile Sensiblu s-au majorat cu 36% anul trecut, pana la 122 mil. euro. Aceste cifre includ vanzarile interdivizii de aproximativ 60 de milioane de euro. Sensiblu si-a marit numarul de farmacii din retea cu inca 26 de unitati noi pana la 221 de unitati, insa a si inchis 11 si a relocat alte 7.
Rezultatele finale urmeaza sa fie facute publice in prima saptamana din martie. Tot atunci compania va prezenta si datele referitoare la profitul net si la cel operational (EBITDA).
"Deprecierea monedei nationale fata de euro a avut un impact negativ asupra noastra, ceea ce a afectat negativ costurile operationale si rezultatul financiar din cauza achizitionarii de produse de import si datorita faptului ca autoritatile care reglementeaza piata farmaceutica locala nu au majorat preturile la medicamentele pe baza de prescriptie in concordanta cu cresterea cursului de schimb valutar", a spus Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.
Grupul a continuat tatonarile pentru extinderea regionala analizand "o serie de oportunitati".
"Ne concentram pe extinderea internationala a afacerii atat prin operatiuni dezvoltate de la zero, cat si prin achizitii in regiune si investim in extinderea structurii noastre corporatiste pentru a facilita dezvoltarea si dimensiunea operatiunilor noastre", a aduagat Dragos Dinu.
Grupul farmaceutic s-a listat in 2006 pe Bursa din Londra printr-o oferta publica initiala in urma careia actionarii au strans peste 130 mil. euro.
Actionarul majoritar al A&D Pharma este vehiculul de investitii Sograno BV, entitate inregistrata in Olanda. Sograno BV este indirect detinuta de Smooth Winds Ltd, Future Sun Holdings, Breezi Carm Holdings Inc. si Wynding Investments Inc, toate companii inregistrate in Insulele Virgine. Acestea sunt in final controlate de oamenii de afaceri Walid Abboud, Michel Eid, Ludovic Robert si Roger Akoury. Actuala conducere executiva detine 7% din actiuni, insa, potrivit unui plan aprobat anul trecut de actionari, aceasta si-ar putea mari detinerile daca grupul isi va atinge targeturile legate de cresterea profitului operational si de evolutia companiei pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO