Companii

AAA Auto cauta cumparator pentru 49% din actiuni

29.09.2008, 21:36 59

Dealerul ceh de automobile second-hand AAA Auto urmareste sa vanda o participatie de 49% in cadrul filialei romanesti catre o companie locala, solutia fiind aprobata de actionarii cehi ca parte a planului de revitalizare a businessului din Romania, aflat pe un trend descendent de la inceputul lui 2007.

Anul trecut, AAA Auto Romania a realizat doar o treime din planul de vanzari de 7.000 de unitati, iar in primul semestru din acest an vanzarile companiei au scazut cu 34%, la 845 de unitati, targetul fiind stabilit la 3.000 de masini in acest an.
In plus, dealerul ceh a mai anuntat ca a inregistrat pierderi de 1,25 mil. euro in primele sase luni din operatiunile din Romania si Olanda, la o cifra de afaceri de 6,5 mil. euro. Compania si-a redus la jumatate numarul de angajati, la 64 de persoane in Romania. "Vom cauta in perioada urmatoare un partener local, care va prelua 49% din actiunile firmei", a declarat Milan Smutny, ofiterul de presa al AAA Auto.
Reprezentantii companiei au declarat ca partenerul ar putea fi atat un dealer local specializat in comercializarea de automobile second-hand, cat si un importator de automobile noi care detine o divizie de buy-back, insa nu s-a decis inca pentru ce varianta se va opta. Valoarea unei eventuale tranzactii nu a fost facuta publica, insa cel mai probabil suprafata de teren de 14.800 mp situata in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti si aflata in proprietatea AAA Auto va avea un aport important in cazul vanzarii. Smutny a declarat ca Romania este singura tara in care AAA Auto va vinde o participatie. "Aici putem aplica aceasta strategie pentru ca avem un singur punct de lucru. In celelalte tari insa suntem lideri de piata in vanzarile second-hand si avem o retea extinsa", a completat Smutny.
Anuntul AAA Auto cu privire la vanzarea a 49% din compania locala vine in contextul in care in urma cu trei luni compania s-a retras de pe piata poloneza, sufocata de importurile individuale de automobile second-hand. "In Romania vrem sa ne dezvoltam, pentru ca este o piata importanta, iar pentru aceasta avem nevoie de un partener. Planurile anterioare de dezvoltare in teritoriu vor continua dupa ce vom gasi un cumparator", a spus Smutny.
Pe piata din Romania AAA Auto concureaza cu diviziile specializate ale importatorilor de automobile noi, precum Weltauto (Porsche Romania) sau Tiriac Auto Rulate, dar si cu importatorii independenti care activeaza in parcurile specializate de second-hand.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO