Companii

ABB, in discutii pentru livrarea unei linii de productie catre Ford

21.03.2008, 21:57 134

Grupul elvetiano-suedez ABB, cu activitati in domeniul serviciilor si echipamentelor energetice si al automatizarilor, a inregistrat anul trecut pe piata locala afaceri de 145 de milioane de dolari (106 mil. euro), din care vanzarile ABB Romania au reprezentat 100 de milioane de dolari (73 mil. euro). Alaturi de propria reprezentanta locala, grupul deruleaza operatiuni in Romania si prin intermediul filialelor din tari precum Franta, Germania sau Suedia.
"Anul trecut am avut o crestere a afacerilor de 40%, nivel record pana in prezent datorita contextului general favorabil al pietei", a declarat Peter Simon, country manager al ABB Romania, Moldova si Bulgaria.
Reprezentantul companiei estimeaza pentru anul acesta o crestere a afacerilor de 25%. "Nu pot sa mentin un ritm de dezvoltare atat de alert cum a fost cel de anul trecut pe o perioada indelungata de timp", a mai spus Simon. In ceea ce priveste profitul net raportat de companie, acesta a crescut cu aproximativ 30% anul trecut, fiind cel mai mare castig inregistrat de ABB Romania pana acum.
Una dintre cele mai importante afaceri pe care le-ar putea derula grupul in Romania este semnarea unui contract cu constructorul american de masini Ford care a preluat recent fabrica de automobile de la Craiova.
"La nivel de grup au inceput deja discutiile in vederea semnarii unui contract pentru livrarea unei linii de productie completa la Craiova. Dat fiind faptul ca discutiile sunt abia la inceput, nu pot sa precizez o valoare a contractului", a precizat Simon. Un posibil contract cu fabrica de la Craiova ar fi a doua intelegere de acest gen a grupului in Romania, dupa ce in primavara anului trecut ABB Franta a semnat un contract cu producatorul auto Renault pentru livrarea unei linii robotizate de vopsitorie la fabrica Dacia din Pitesti.
"Contractul a fost semnat anul trecut si are o valoare de 12 milioane de euro", a precizat Simon. In legatura cu planurile pentru 2008 ABB Romania a infiintat un departament de service incepand cu 1 martie. Acest departament vizeaza activitatile de service pe piata romaneasca pentru toate cele cinci divizii ale ABB: produse energetice, sisteme energetice, produse de automatizare, automatizare de proces si robotica. Lansarea noului departament a crescut numarul de salariati ai companiei cu aproximativ 10%, comparativ cu cei 87 de salariati pe care ii avea la inceputul anului. Printre cei mai mari clienti ai ABB Romania se numara Electrica si Transelectrica. Pe piata de profil mai activeaza companii precum concernul german Siemens, Alstom, Schneider Electric si Areva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO