Obţinerea unui salariu minim pe economie la vârsta de 18 - 19 ani, încă de la începutul facultăţii, este mai benefică pentru angajat şi pentru angajator decât primirea acestui salariu la finalizarea studiilor universitare.
Dacă un tânăr învaţă „valoarea bailor“ la o vârstă mai fragedă când se angajează pe salariul minim şi face practică în proiecte de business reale în timpul facultăţii, el va fi mai bine pregătit la absolvire. Astfel, el nu va mai primi un salariu apropiat de nivelul minim la absolvirea facultăţii, îşi va da un interes mai mare dacă este mai bine plătit şi angajatorul are de câştigat pentru că noul angajat devine productiv la scurt timp de la angajare.
„Majoritatea tinerilor angajaţi nu au avut o experienţă de muncă sau stagiu plătit astfel încât să înţeleagă valoarea muncii lor şi stima de sine. Şi nu pentru că nu au vrut, ci pentru că sistemul în România nu încurajează acest tip de colaboare, atât la nivel legistativ, cât şi la nivel academic. Nu de puţine ori, angajatorii blamează atitudinea tinerilor în faţa responsabilităţii şi a efortului. Însă este reductiv să gândeşti că ei sunt singurii responsabili. Faptul că pe absolvenţii de facultate îi încadrăm la cele mai mici salarii poate avea răspunsuri multiple atât în formarea academică, cât şi în impactul unei prime experienţe cu piaţa muncii“, a explicat Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România.