Companii

Acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a finalizat recent primul program dedicat fondurilor de investiţii de tip venture capital din regiunea Europa Centrală şi de Est, iar finanţările pregătite pentru următorii ani se ridică la 155 milioane euro

Acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a...

Autor: Roxana Rosu

21.12.2022, 14:11 226

Acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a finalizat recent primul program dedicat fondurilor de investiţii de tip venture capital (VC) din regiunea Europa Centrală şi de Est, iar finanţările pregătite pentru următorii ani se ridică la 155 milioane euro.

Astfel, din 14 echipe participante în program, 6 au devenit alumni şi urmează să deschidă fonduri de investiţii de tip venture capital prin care şi-au propus să investească 155 de milioane de euro în următorii ani în start-up-uri de tehnologie din Europa Centrală şi de Est, cu accent pe piaţa românească.

“Într-o Europă care se află în plină căutare a propunerii sale economice pentru următorul ciclu, e important să vorbim despre viitorul României ca hub puternic de start-up-uri şi incubator de inovaţie. De aceea, contribuim la extinderea ecosistemului de start-up-uri care creează valoare adăugată în economia reală şi căutăm parteneri alături de care să susţinem viitoarea generaţie de fonduri de investiţii în soluţii de tehnologie. Pentru că avem nevoie să creştem numărul de investitori de pe piaţă, dar şi pentru că parteneriatele sunt cele care duc la creşterea ariei de aplicabilitate a tehnologiei. Avem nevoie să încurajăm investiţiile în inovaţie, cercetare şi dezvoltare, pentru că doar aşa vom avea o economie competitivă”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

Din cele 6 fonduri de investiţii care au finalizat grupa Venture Capital Bootcamp InnovX-BCR, două sunt de tipul Corporate Venture Capital (CVC), desprinse din companii deja active pe piaţă:

  • Dicor Holding (Corporate VC) – are în plan să lanseze un fond corporativ de 5 milioane de euro pentru a susţine startup-urile româneşti din faza de pre-seed/seed, în special din domeniile agribusiness & agritech, având în vedere şi soluţii din industrii complementare domeniului agri.
  • Energy Capital - este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, care investeşte în sectorul energetic din Europa Centrală şi de Est, cu un istoric care include finanţarea unor proiecte energetice în România de peste 300 de milioane de euro.
  • E.V.A. Capital - lansează un fond de investiţii de tip seed, în valoare de 50 de milioane de euro orientat spre investiţii în companii din domeniul ştiinţelor vieţii care au un impact pozitiv în îmbunătăţirea calităţii vieţii, inclusiv în sinergie cu inteligenţa artificială. Fondul va fi orientat în proporţie de minimum 50% către firme co-fondate de femei.
  • Future Now Capital - este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, destinat să investească în întreprinderi nou înfiinţate din Uniunea Europeană (întreprinderi axate pe o misiune clară în tehnologie, cu un set de valori clar definite, cu o evaluare de până la 10 milioane de euro).
  • Netopia Ventures (Corporate VC) - lansează un fond de risc de 15 milioane de euro în fază incipientă, axat pe modele de afaceri bazate pe tehnologie din România şi din alte ţări din ECE, care au ca scop stimularea economiei de platforme digitale.
  • OPX Ventures – lansează un fond de capital de risc şi suport operaţional, care vizează atragerea a 25 de milioane de euro pentru a investi în start-up-uri de tehnologie din Europa Centrală şi de Est, în jurul unei echipe cu experienţă în investiţii, management şi tehnologie.

Fondurile de investiţii au fost evaluate de un juriu format din Ana Bobîrcă (Partner / Chief Investment Officer at CEFS), Suleiman Arabiat (Senior Investment Manager Elevator Ventures), Roula Bachtalia (Director egg - enter•grow•go Eurobank), Liviu Munteanu (Partner Founders Bridge), Elemer Eszter )Managing Partner Impact Ventures), Alin Stanciu (Partner Catalyst Romania), Marius Adrian Lupu (Business Development Manager ERSTE Private Banking), Cristina Bucur (DLA Piper), Valentin Filip (Managing Partner Fortech Investments), Sonia-Denisa Fedorovici (Head of Legal & GP ROCA X) şi Marius Diaconu (Founder Altius SA).

“Credem foarte mult în formarea unor legături care pot duce afacerile din tehnologie la următorul nivel. Cu acest gând în minte, acum aproape patru ani, am dezvoltat InnovX-BCR, programul dedicat start-up-urilor din tehnologie. Iar astăzi vorbim despre un accelerator care a susţinut 152 de start-up-uri să scaleze. Pasul firesc a fost să susţinem creşterea de investitori în România şi în regiune, lansând primul program de accelerare pentru fonduri de tip venture capital din Europa Centrală şi de Est. Vrem ca afacerile din tehnologie să aibă cât mai multe resurse de creştere şi acest obiectiv poate fi atins prin extinderea numărului de fonduri de tip venture capital”, spune Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.

Cele 14 echipe au participat timp de 10 săptămâni într-un program intensiv de accelerare, la care au participat 25 de mentori cu experienţă în crearea şi dezvoltarea de fonduri de investiţii.

Fondurile de investiţii de tip venture capital (sau capital de risc) sunt formate din antreprenori, investitori private sau companii care alocă resurse pentru start-up-uri care au perspectivă de creştere pe termen lung.

Acceleratorul de business InnovX-BCR este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Oracle, IBM, Startup Grind, Mindspace, DLA Piper, EY, MIT CEE Forum, Amazon şi multe alte companii deschise inovării. BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile şi costurile logistice. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO