Aceasta ar putea fi următoarea megastructură a României: O investiţie de 3,5 mld. euro ar pune la adăpost de secetă 10% din agricultură

Secțiune susținută de Medlife Logo

30 ian 2012 Autor: Gabriel RaziAgricultura românească, vedeta care a propulsat economia locală anul trecut, ar putea beneficia de cea mai importantă investiţie din ultimii 20 de ani, respectiv 3,5 miliarde de euro pentru construcţia canalului Siret-Bărăgan, proiect care ar putea asigura irigarea a 10% din producţie.

Investiţia de 3,5 miliarde de euro în canalul de Siret-Bărăgan va asigura irigaţii pentru 700.000 de hectare de teren agricol în zona de sud a ţării. Finalizarea investiţiei va creşte astfel de peste patru ori suprafaţa agricolă irigată în condiţiile în care în prezent sunt irigate 350.000 de hectare de teren, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Când ar putea fi terminat însă acest proiect?

"Se doreşte ca demararea lucrărilor să aibă loc cât mai repede, termenul depinde foarte mult de prezenţa unor investitori privaţi. Canalul prezintă o importanţă deosebită pentru tot ce înseamnă sistemul de irigaţii din partea de est a Bărăganului. De realizarea acestuia depinde foarte mult capacitatea de a realiza producţii agricole stabile", spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Plusul de terenuri irigate putea aduce creşterea recoltelor de grâu şi porumb cu 330.000 de tone, respectiv 500.000 de ton dar şi majorări de producţie pentru recoltele de floarea soarelui fructe sau struguri. Echivalentul în bani al acestor sporuri de producţie se ridică la 120-150 de milioane de euro/an, potrivit unor estimări preliminare ale MADR.

Grupul spaniol Mondragon este primul nume concret anunţat de Ministerul Agriculturii ca fiind interesat de proiectul în parteneriat public-privat al canalului de irigaţii Siret-Bărăgan. Mondragon este o companie cu afaceri la nivel mondial de 14,7 miliarde de euro şi 83.000 de angajaţi în 2010. Spaniolii sunt prezenţi pe patru continente unde produc echipamente industriale şi maşini-unelte, dar derulează afaceri şi în domeniul construcţiilor sau în retail.

Citiţi şi

"Monstruozitatea" care a băgat spaima în americani după ce a fost depistată "zburând" deasupra apei cu peste 500 km/oră

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
Canalul Siret-Bărăgan
, Agricultura românească
, irigatii
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
Dan - 31 ianuarie 2012, 15:04

S-a descoperit iarasi America! Canalul Dunare Marea Neagra e un proiect vechi de 200 ani iar canalul Siret- Ialomita a fost inceput in socialism. Glorioasa revolutie din '89 i-a pus capat, desi era realizat mai bine de o treime. Acum se redescopera tot felul de minuni. In curind se va anunta cu titluri uriase ("re")inceperea constructiei canalului Dunare Bucuresti. Toate-s vechi si noua toate...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide