Companii

Aceasta ar putea fi următoarea megastructură a României: O investiţie de 3,5 mld. euro ar pune la adăpost de secetă 10% din agricultură

Aceasta ar putea fi următoarea megastructură a României: Canalul Siret-Bărăgan, o investiţie de 3,5 mld. euro, ar pune la adăpost aproape 10% din agricultură

Autor: Gabriel Razi

30.01.2012, 11:55 9873

Agricultura românească, vedeta care a propulsat economia locală anul trecut, ar putea beneficia de cea mai importantă investiţie din ultimii 20 de ani, respectiv 3,5 miliarde de euro pentru construcţia canalului Siret-Bărăgan, proiect care ar putea asigura irigarea a 10% din producţie.

Investiţia de 3,5 miliarde de euro în canalul de Siret-Bărăgan va asigura irigaţii pentru 700.000 de hectare de teren agricol în zona de sud a ţării. Finalizarea investiţiei va creşte astfel de peste patru ori suprafaţa agricolă irigată în condiţiile în care în prezent sunt irigate 350.000 de hectare de teren, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Când ar putea fi terminat însă acest proiect?

"Se doreşte ca demararea lucrărilor să aibă loc cât mai repede, termenul depinde foarte mult de prezenţa unor investitori privaţi. Canalul prezintă o importanţă deosebită pentru tot ce înseamnă sistemul de irigaţii din partea de est a Bărăganului. De realizarea acestuia depinde foarte mult capacitatea de a realiza producţii agricole stabile", spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Plusul de terenuri irigate putea aduce creşterea recoltelor de grâu şi porumb cu 330.000 de tone, respectiv 500.000 de ton dar şi majorări de producţie pentru recoltele de floarea soarelui fructe sau struguri. Echivalentul în bani al acestor sporuri de producţie se ridică la 120-150 de milioane de euro/an, potrivit unor estimări preliminare ale MADR.

Grupul spaniol Mondragon este primul nume concret anunţat de Ministerul Agriculturii ca fiind interesat de proiectul în parteneriat public-privat al canalului de irigaţii Siret-Bărăgan. Mondragon este o companie cu afaceri la nivel mondial de 14,7 miliarde de euro şi 83.000 de angajaţi în 2010. Spaniolii sunt prezenţi pe patru continente unde produc echipamente industriale şi maşini-unelte, dar derulează afaceri şi în domeniul construcţiilor sau în retail.

Citiţi şi

"Monstruozitatea" care a băgat spaima în americani după ce a fost depistată "zburând" deasupra apei cu peste 500 km/oră

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO