Companii

Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România: Tehnologia este în centrul economiei româneşti, de la conectivitate, la servicii. Există un potenţial imens de dezvoltare

ZF Cei mai mari jucători din economie

Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România: Tehnologia...

Autor: Ramona Cornea

21.06.2022, 10:21 181

Tehnologia este în centrul economiei româneşti, de la conectivitate, la servicii şi există un potenţial imens de dezvoltare în prezent prin fondurile disponibile prin PNRR, afirmă Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.

”Tehnologia este în centrul economiei româneşti, de la conectivitate, la servicii. Există un potenţial imens. Cu fondurile din PNRR avem o oportunitate care vine odată la o generaţie pentru a accelera creşterea economică şi prosperitatea în ţară, dacă accelerăm cu adevărat transformarea digitală. Nu sunt foarte optimist cu privire la rata de absorbţie a acestor fonduri, dar cred că au potenţialul de a schimba ţara”, a declarat Achilleas Kanaris în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Achilleas Kanaris:

• Cred că PNRR poate accelera rata de creştere a Vodafone în ceea ce numim servicii de non-conectivitate. Avem nevoie să operăm în o piaţă care este transparentă, predictibilă şi care promovează investiţiile, ceea ce se întâmplă azi în România. Avem o piaţă unde dinamica competitivităţii nu este promovată de guvern, iar toţi operatorii se luptă să investească. Guvernul trebuie să înţeleagă că industria nu are buzunare pline la infinit.

• Cred că am trecut prin doi ani foarte interesanţi în care a trebuit să transformăm modul în care operăm ca business, scopul fiind să continuăm să operăm în regim remote. După COVID a trebuit să ne ”resetăm” la noul mod de lucru, nu pot să spun că am rezolvat această problemă, însă noul mod de lucru este cu siguranţă hibrid, ceea ce ne oferă multe oportunităţi. Ne oferă multe oportunităţi pentru România pentru că vrem să folosim România ca hub pentru alte ţări europene.

• altă provocare majoră este competiţia pentru talente. Talentul nu este o resursă infinită, aşa că vrem să ne facem mai atractivi pentru tinerele talentele, vrem să le oferim oportunitatea de a creşte. Aceasta este o oportunitate mare.
• De asemenea, în ultima lună a fost dovedită valoarea rezilienţei, de la partea cybersecurity, care este un subiect foarte important pentru noi până la cum operăm în un mediu inflaţionist.

• Nu sunt speriat să văd că tinerii pleacă din ţară, ci cred că trebuie să ne gândim cum să îi aducem înapoi. Trebuie să le oferim un început de carieră bun, trebuie să acceptăm că lucrează în străinătate, dar trebuie să ne gândim cum putem să îi aducem înapoi.
• România este în mijlocul unei transformări foarte mari, în special în ceea ce priveşte tehnologia. România este cu mult în urma altor ţări în ceea ce priveşte rata de digitalizare şi astfel avem nevoie de români care au lucrat în străinătate să se întoarcă în ţară pentru că vor accelera această transformare digitală cu cunoştinţele de acolo.
• Statul trebuie să vegheze continuu asupra industriilor, să lucreze îndeaproape cu ele, să facă strategii pe sectoare, să promoveze legi şi taxe care încurajează investiţiile.
• Nu suntem siguri ce va fi în viitor, cel puţin în următoarele 12 luni, şi cred că trebuie să ne adaptăm la imprevizibilitate. Criza COVID ne-a pregătit bine pentru o astfel de situaţie. Ne vom pregăti pentru o piaţă cu inflaţie în creştere, ceea ce înseamnă că trebuie să schimbăm modul de lucru pentru a ne adapta la această piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO