Companii

Actionarii au angajat Rothschild sa vanda Ozone

04.08.2008, 18:25 22

Actionarii Ozone au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista in procesul de vanzare a companiei farmaceutice, potrivit informatiilor existente in piata. Rothschild lucreaza acum la prospectul de vanzare a Ozone.
Rothschild a fost consultantul bancilor BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania in procesul de vanzare a companiei de asigurari Asiban, preluata de grupul francez Groupama. Tranzactia a fost de 350 de milioane de euro, un record pentru piata romaneasca, cele patru banci incasand 87,5 milioane de euro fiecare.
Rothschild a fost si consultantul Erste la achizitia BCR in 2005, precum si al omului de afaceri Ion Tiriac la fuziunea Bancii Tiriac cu HVB Bank. Ozone este controlata indirect de Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud, care detin si pachetul majoritar de actiuni al celui mai mare grup farmaceutic romanesc, A&D Pharma.
Ei au dezvoltat afacerea Ozone dupa 2000 pornind din Romania, pe care au extins-o in mai multe state din regiune, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria. Ozone nu detine capacitati de productie proprii, ci lucreaza pe baza de contract manufacturing cu mai multi producatori. Pe plan local, Ozone are 200 de angajati, iar la nivel de grup 400, conform ultimelor date disponibile. Cealalta afacere din domeniul farmaceutic a actionarilor Ozone, A&D Pharma, a traversat o perioda dificila in ultimele luni in conditiile in care a raportat o scadere de 92% a profitului net la semestru fata de aceeasi perioada din 2007.
Capitalizarea A&D Pharma, companie listata la Bursa de Valori londoneza, a scazut cu 85% de la inceputul anului (de la 516 mil. euro la 76 mil. euro), cand actiunile firmei se tranzactionau cu 15,5 euro. In 2007, Ozone a inregistrat o cifra de afaceri de 29,5 mil. euro, fata de 24,5 mil. euro in 2006.
Alaturi de Antibiotice Iasi, care ar putea fi relansata la privatizare in toamna acestui an, Ozone reprezinta o ultima oportunitate pentru producatorii straini sau fondurile de investitii de a intra pe piata farmaceutica.
Nici reprezentantii Ozone, nici cei ai Rothschild nu au facut vreun comentariu pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO