Companii

Actionarii Dornafarm mandateaza Ventrust sa vanda compania

01.09.2008, 21:27 79

"Procentul din titlurile oferite spre vanzare este estimat la 70% si va fi cunoscut exact dupa fuziunea programata in cursul lunii septembrie", a spus pentru ZF Adrian Chereches, managing director al Ventrust. El nu a dorit sa ofere detalii despre evaluarea companiei, insa a precizat ca exista 14 investitori pe lista celor interesati de compania suceveana.
Titluri Dornafarm (DOFA) se tranzactioneaza pe piata Rasdaq a BVB, iar la inchiderea sedintei de miercuri, capitalizarea companiei era de 7 mil. lei (2 mil. euro). Conform ultimelor raportari, principalul actionar al Dornafarm este Ovidiu Constantin Rabanca cu 32,99% din titluri. Dornafarm a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 20,7 mil. lei (6,2 mil. euro), in scadere cu 36% comparativ cu 2006, in timp ce profitul a crescut de mai bine de noua ori, la circa 0,4 mil. euro, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.
La finalul lui 2007, in cadrul Dornafarm lucrau 128 de oameni. Compania detine trei depozite si 15 puncte farmaceutice proprii. Directorul general al Dornafarm este Ilie Victor care nu detine actiuni.
Dornafarm este un distribuitor regional de talie mica, in conditiile in care afacerile fiecaruia dintre primii sapte jucatori din distributia de medicamente depasesc 100 mil. euro. La nivelul retailului de medicamente primele cinci retele opereaza peste 100 de unitati.
In industria farmaceutica, Dornafarm nu este singura companie de vanzare. La un nivel mult mai mare insa, actionarii Ozone au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista in procesul de vanzare a companiei farmaceutice, conform unor surse din piata citate de ZF. La nivelul productiei de medicamente, alaturi de Antibiotice Iasi, care ar putea fi relansata la privatizare in toamna acestui an, Ozone reprezinta o ultima oportunitate pentru producatorii straini sau fondurile de investitii de a intra pe piata farmaceutica. La nivelul distributiei de medicamente, anul acesta nu au fost consemnate tranzactii, insa in anii precedenti cel mai activ "cumparator" a fost grupul ungar Gedeon Richter, care a cheltuit circa 30 mil. euro pentru deal-urile din Romania.
Afacerile principalilor jucatori au fost puternic afectate de deprecierea leului si de mentinerea de catre Ministerul Sanatatii a preturilor. Principalii jucatori din domeniul distributiei de medicamente au inregistrat anul trecut afaceri cumulate de peste 1,3 mld. euro, in timp ce profiturile abia au sarit de 20 mil. euro, potrivit datelor centralizate de ZF.
Astfel, marja medie pe industrie s-a plasat anul trecut la mai putin de 2%, fata de peste 5% in 2006. In prima jumatate a acestui an, piata farmaceutica locala a crescut cu 12,3%, pana la 3,4 mld. lei (938,2 mil. euro), potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania. Dupa cresteri de 4-5% in ultimele trei trimestre, piata farmaceutica a consemnat un reviriment puternic in perioada aprilie-iunie 2008, cand avansul a fost de 21,3%.
O crestere de peste 20% a mai fost consemnata in primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO