Companii

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat astăzi listarea la bursă a până la 19,9% din companie, pachet de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat astăzi listarea la...

Autor: Roxana Rosu

31.03.2022, 15:05 2240

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat în adunarea generală de joi declanşarea procesului de listare la BVB a pachetului de 19,9% din acţiunile Hidroelectrica deţinut de Fondul Proprietatea, ca urmare a unei oferte publice secundare.

”Salutăm decizia acţionariatului de listare a companiei Hidroelectrica la bursă şi suntem pe deplin pregătiţi să ducem la îndeplinire această hotărâre. Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm şi aşteptăm de multă vreme. Suntem convinşi că listarea va duce la consolidarea poziţiei societăţii şi la transparentizare suplimentară şi, de asemenea, va contribui serios la creşterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicaţii pozitive asupra economiei naţionale. Aş vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunităţi, inclusiv pentru românii care îşi doresc să cumpere şi să deţină acţiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat” – a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde dinhidroe România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranta naţională.

Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea indică 45 mld. lei (9 mld. euro) pentru întreaga societate de stat, adică de 14 ori profitul net al Hidroelectrica în 2021 şi de şapte ori veniturile.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru 2022 venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, în timp ce profitul net este estimat la 2,9 mld. lei, minus 8% faţă de cel de 3,16 mld. lei din 2021.

Compania este deţinută de Ministerul Energiei cu 80% şi Fondul Proprietatea cu 20%.



 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO