Companii

Acţionarii majoritari ai Zentiva, fostul Sicomed, vor să cumpere 18% din capitalul producătorului de medicamente într-o ofertă publică

Acţionarii majoritari ai Zentiva, fostul Sicomed, vor...

Autor: Departamentul Economic

15.02.2018, 11:57 1134

Compania Zentiva NV, parte a grupului Sanofi, lansează în perioada 20 februarie – 5 aprile o ofertă publică de cumpărare pentru achiziţionarea tuturor acţiunilor societăţii Zentiva SA (fosta Sicomed SA) aflate în circulaţie.

Oferta include un număr de 76.377.607 acţiuni, reprezentând 18,32% din capitalul social al societăţii, precizează comunicatul companiei..

Intermediarul ofertei publice de cumpărare este BRD – Groupe Société Générale S.A. Preţul oferit este de 3,5 lei/acţiune.

Zentiva este parte a Grupului Sanofi începând cu luna martie 2009. Portofoliul de produse al companiei acoperă o gamă largă de arii terapeutice, însă se concentrează asupra bolilor cardiovasculare, afecţiunilor inflamatorii, durerii, infecţiilor şi bolilor sistemului nervos central, precum şi asupra bolilor gastrointestinale şi urologice.

Fosta fabrică de medicamente Sicomed a fost privatizată în 1999 şi preluată de mai multe fonduri de investiţii precum şi de BERD, prin vehiculul Venoma Holdings, cu sediul în Cipru. În septembrie 2005, Black Sea Fund şi Fondul Român Post-Pri­vatizare au vândut Venoma Holdings, ce controla atunci 51% din companie, pentru 102 milioane dolari. Astfel compania din cehă Zentiva devenea acţionarul majoritar al fostului Sicomed, după ce a oferit aproximativ 0,25 dolari per acţiune.

Cehii au plusat şi au mai achiziţionat 24% din acţiunile Zentiva, la un preţ de 1,37 lei per titlu, dar nu destul pentru a o delista, aceştia fiind atunci în concurenţă directă cu fondul de investiţii american QVT, care a reuşit să cumpere în paralel 10% din titluri. În 2008, compania-mamă cehă Zentiva era cumpărată, într-o tran­zacţie de 1 miliard euro, de către Sanofi, după ce francezii figurau deja în 2006 drept cei mai mari acţionari ai cehilor, cu o participaţie atunci de 24,9%.

Potrivit celor mai recente date de pe bursă, Venoma Holding deţine 50,9% din acţiuni, iar Zentiva Amsterdam 23.9%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO