Companii

Actionarii negociaza vanzarea Kubo Ice Cream

14.08.2008, 20:06 219

Producatorul inghetatei Amicii ar putea fi preluat de un fond de investitii strain pentru 20 de milioane de euro, au declarat pentru ZF surse din piata.
Actionarii Kubo Ice Cream, unul dintre cei mai mari cinci producatori locali de inghetata, cu vanzari anuale de peste 11 mil. euro, poarta discutii cu mai multi investitori pentru vanzarea companiei.
Potrivit surselor citate, cei trei actionari ai Kubo, Florin Rosescu, Vasile Mancas si Constantin Brau Ros, au intrat in negocieri avansate cu fondul austriac de investitii Capexit, al carui portofoliu nu acopera inca piata romaneasca. Mai multe companii multinationale si-au aratat si ele interesul pentru preluarea producatorului de inghetata evaluat la aproximativ 20 mil. euro.
Contactat de ZF, Florin Rosescu a confirmat faptul ca au avut loc discutii pentru vanzarea Kubo Ice Cream, insa a refuzat sa dea mai multe detalii. Rosescu detine circa 33% din companie, aceeasi participatie la capitalul Kubo avand si ceilalti doi actionari, conform datelor de la Registrul Comertului.
"Romania fiind o piata dinamica, Capexit si-a manifestat interesul fata de mai multe companii din sectorul bunurilor de larg consum si al materialelor de constructii", a declarat pentru ZF Christian Wimmer, Partner si CEO al Capexit. El a mai precizat ca fondul de investitii planifica intra-rea pe piata locala in 2009 cu o retea de magazine. Principalii investitori in fondul de private equity Capexit sunt Erste Bank si Vienna Insurance Group.
Demarata ca o afacere de familie, Kubo Ice Cream, cu sediul in Piatra-Neamt, a achizitionat primele echipamente de productie in 1994. In anul 2000, Kubo a achizitionat de la stat producatorul de conserve din legume si fructe Horticom din Piatra-Neamt, ceea ce i-a permis sa demareze productia de inghetata cu adaos de dulceata de fructe. In 2003, compania avea in plan intrarea pe piata conservelor de fructe cu brandul Amicii, insa aceste planuri nu s-au concretizat.
Anul trecut, Rosescu estima o crestere a vanzarilor la nivelul intregului an cu 40% fata de 2006, cand compania inregistrase o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. euro. Cele mai mari branduri ale companiei sunt in prezent Amicii si Obsession.
Pe piata locala a inghetatei, estimata la 100-110 mil. euro si cu ritmuri anuale de crestere in jurul a 20%, multinationalele nu au reusit inca sa se impuna in fata companiilor cu capital romanesc, care detin cumulat o cota de piata de 60-70%. Cei mai mari producatori romani de profil sunt Betty Ice, Alpin 57 Lux, Top Gel si Kubo Ice Cream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO