Companii

Actiunile magazinelor Unirea si Cocor, pe val

11.04.2006, 00:00 21

Pretul actiunilor Unirea Shopping Center - Bucuresti a inregistrat o apreciere de 33% de la inceputul acestei luni, pe fondul unor tranzactii totusi foarte reduse. De la inceputul anului, titlurile companiei care opereaza complexul comercial cu acelasi nume au urcat cu peste 19%.

Cursul actiunilor a atins ieri pragul de 60 lei/actiune, la acest nivel capitalizarea bursiera a societatii fiind de 35,6 mil. euro. Valoarea de piata a Unirea Shopping Center a trecut astfel in mai putin de doua saptamani de pragul de 100 milioane de lei (28,5 milioane de euro).

Actionarii centrului comercial aprobasera initial la inceputul anului trecut delegarea atributiilor CA pentru realizarea unei majorari de capital de pana la 60 milioane de lei, care nu s-a mai realizat. Aceasta era planificata sa se faca prin aport in natura reprezentat de parcarea multietajata, construita in urma unui parteneriat public-privat intre Primaria Sectorului 3 si firma Nova Trade, actionarul majoritar al companiei. Nova Trade este detinuta de omul de afaceri Dan Adamenscu.

Brokerii spun ca aceste actiuni sunt in general evitate de investitori si din cauza transparentei scazute de care da dovada conducerea. O apreciere substantiala au inregistrat de la inceputul anului si actiunile societatii Cocor Bucuresti, care detine la randul ei un complex comercial in Bucuresti. Titlurile Cocor au plusat cu 62% in acest an, dar si aici cresterea a venit pe fondul unei lichiditati extrem de scazute.

Lichiditatea redusa a actiunilor celor doua societati se datoreaza si faptului ca preturile la care sunt tranzactionate acestea sunt "ridicate" ca valoare, lucru care descurajeaza investitorii mici. Astfel, un investitor care vrea sa achizitioneze un pachet minim de 500 de actiuni ale Unirea Shopping Center trebuie sa plateasca 30.000 de lei (circa 8.500 de euro), in timp ce in cazul Cocor valoarea pachetului urca pana la 130.000 de lei (37.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO