Companii

Acţiunile Zentiva cresc cu 6% pe bursă alimentate de perspectiva unor dividende mai mari cu 50%

Acţiunile Zentiva cresc cu 6% pe bursă alimentate de...

Autor: Ioana Tudor

16.02.2015, 13:13 541

Acţiunile producătorului de medicamente Zentiva (simbol bursier SCD) au crescut cu peste 6% până la preţul de 1,65 lei/unitate în prima parte a şedinţei de luni, recuperând astfel scăderea înregistrată pe parcursul acestui an. Creşterea titlurilor SCD vine în contextul în care compania a anunţat majorarea cu 36% a cifrei de afaceri în 2014 la 395,8 milioane de lei şi un avans cu 53% a profitului net la 61,5 mil. lei.

Zentiva a acordat acţionarilor dividende în fiecare din ultimii patru ani, iar creşterea profitului este un semnal bun pentru investitori. În 2014 acţionarii au primit dividende brute în sumă de 30 de milioane lei din profitul de 40,2 mil. lei obţinut în anul anterior.

Dacă Znetiva va menţine rata de distribuţie a profitului, care s-a plasat la 75% în 2014, atunci investitorii vor primi dividende brute de 46,1 mil. lei sau de circa 0,11 lei pe titlu. Raportat la preţul actual din piaţă, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, de peste două ori mai mare decât dobânda la depozite bancare. În 2014, acţiunile SCD au adus un randament al dividendului de 4,6%.

Anul trecut, pe lângă sumele repartizate din profit, investitorii în acţiunile producătorului de medicamente au obţinut câştiguri şi din aprecierea acţiunilor, care au avansat cu aproape 48%. Evoluţia bună a acţiunilor SCD s-a datorat atât rezultatelor financiare bune obţinute de companie şi politicii stabile de plată a dividendelor, precum şi consolidării poziţiei în acţionariat a grupului ING, care şi-a majorat participaţia de la 4,38% la 5,29% din capitalul social al companiei.

Zentiva este controlată de grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis. La preţul de 1,65 lei pe acţiune, compania are o capitalizare bursieră de aproximativ 688 mil. lei.


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO