Companii

Activele din Pilonul II de pensii au ajuns în august la 92,4 miliarde de lei, un record istoric. Fondurile au recuperat jumătate din randamentul pierdut la începutul anului

Activele din Pilonul II de pensii au ajuns în august la...

Autor: Roxana Rosu

17.08.2022, 10:32 269

Activele administrate de Pilonul II de pensii private obligatorii au ajuns la o valoare de 92,4 miliarde de lei în august, un record istoric pentru sistem, în creştere cu 5 miliarde de lei faţă de valoarea de la mijlocul anului 2022, recuperând peste jumătate din pierderile cumulate în acest an,  pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Astfel, la data de 12 august, randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Faţă de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Potrivit APAPR, evoluţia din ultimele 2 luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate.

În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Analiza realizată de Asociaţie arată că scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiţii sau de fluctuaţii bursiere, ci de inflaţia record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat.

”În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câştigurile substanţiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuţiile participanţilor (banii viraţi în sistem). Dovada o reprezintă câştigul substanţial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuţiile brute virate în sistem, chiar şi luând în considerare rezultatele de anul acesta”, se arată în comunicatul APAPR.

Pilonul II îşi menţine un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani, în pofida scăderii din 2022.   

În total, contribuţiile brute virate în sistem se ridică la 74,4 miliarde lei, iar plăţile deja realizate de fonduri de la înfiinţarea lor totalizează cca. 900 milioane lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO