Companii

Adâncuri sărace: România a pierdut în zece ani 20% din producţia de petrol, piaţa fiind tot mai dependentă de importuri. Problema? Barilul stă să explodeze

Adâncuri sărace: România a pierdut în zece ani 20%...

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2022, 16:30 895

♦ Revenirea cererii surprinde oferta de petrol într-un moment puţin favorabil, în contextul în care multe companii petroliere au tăiat din investiţiile clasice pentru a se duce spre zona verde ♦ Barilul este într-un galop de scumpire de la începutul anului, mulţi spunând că preţul va continua să crească.

Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publice ale OMV Petrom, companie care realizează aproape de una singură întreaga producţie de petrol a României, anul trecut grupul petrolier a mai extras circa 3,2 milioane de tone de ţiţei, un minim anual comparativ cu datele de producţie din ultima decadă.

Faţă de 2020 cantitatea de petrol extrasă este cu 9% mai mică, dar trebuie subliniat că anul trecut OMV Petrom a finalizat ie­şirea din Kazahstan, lucru care şi-a pus am­prenta pe producţia la nivel de grup.

Comparativ însă cu 2012, de exemplu, can­ti­tatea de petrol extrasă din România este cu 20% mai mică, acest declin fiind valabil şi pentru alte resurse strategice naţionale, cum este cazul gazului natural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO