Companii

Adesgo tinteste profitul pe baza exportului

07.08.2003, 00:00 90

Producatorul bucurestean de ciorapi Adesgo a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 3,5 milioane de dolari pe primul semestru al anului, in crestere cu cel putin 25% fata de aceeasi perioada de anul trecut, a declarat vicepresedintele companiei, Elena Ghiurutan.
"Aceasta pentru ca fabrica n-a stat o singura zi. Anul acesta s-a lucrat continuu, mai ales datorita comenzilor la export. In 2000, am stat acasa cateva luni," a spus Ghiurutan, care a adaugat ca, la export, comenzile au fost de aproape patru ori mai mari in acest an.
"Am avut rezultate cam la nivelul previziunilor, dar am fi vrut sa fie mai mari, insa din cauza caldurii care a venit devreme, in luna mai, considerata luna de varf, vanzarile au scazut cu 20%," a mai spus vicepresedintele Adesgo.
Chiar daca piata interna a scazut, vanzarile Adesgo au crescut si aici cu circa 10%.
Anul trecut, compania a avut vanzari de circa patru milioane de dolari, iar Ghiurutan spune ca anul acesta este posibila dublarea lor.
Conform Ministerului de Finante, in 2001, vanzarile Adesgo au fost de 3,5 milioane de dolari, cu aproximativ 37% mai putin fata de 2000, doar ca datoriile s-au diminuat.
Astfel, daca in 2000 datoriile erau de 3,4 milioane de dolari, in 2001 au scazut la 1,4 milioane dolari.
"In acest an credem ca vom termina pe profit. Oricum, la jumatatea anului rezultatele erau pe plus," a spus Ghiurutan.
Compania este cunoscuta pe piata interna cu marcile Elegant si Diamond, iar la extern produsele poarta marca celui care le importa.
In acest an, compania a introdus 25 de modele noi, la export.
Infiintata in 1926, Adesgo a traversat mai multe perioade tulburi, incepand cu includerea sa ca datorie de razboi catre Rusia, preluarea de catre stat si, in ultimii ani, schimbarile de actionariat.
In 1998, compania a fost achizitionata de firma belgiana NV Bonneterie Bosteels de Smeth SA, dar anul trecut investitorii belgieni si-au vandut participarea unui investitor israelian, compania Loar BV, membra a grupului Argaman.
Pentru cele 97% din actiuni, belgienii au primit din partea firmei israeliene 254.000 euro.
Firma are 336 de angajati, un magazin propriu de desfacere si 10 distribuitori zonali.
Principalii sai concurenti pe piata locala sunt Mondex Sibiu, Melissa Star Bucuresti si Ciserom Sebes.
Piata romaneasca de ciorapi, inclusiv barbatesti si pentru copii, s-a ridicat anul trecut la 50 milioane de dolari.claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO