Companii

Administratorul Flamingo sustine ca actiunile nu mai au valoare. Un pariu pierdut pentru Adamescu si Tiriac?

Administratorul Flamingo sustine ca actiunile nu mai au valoare. Un pariu pierdut pentru Adamescu si Tiriac?
12.05.2010, 00:00 114

In prezent conducerea retailerului Flanco impreuna cuadministratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania,desfasoara negocieri cu cinci investitori pentru preluareacompaniei, caz in care oamenii de afaceri Dragos Cinca, DanAdamescu si Ion Alexandru Tiriac ar putea iesi din afacere.

"Practic actionarii lui Flamingo au pierdut. Valoarea actiuniloreste, sa zicem, zero in momentul de fata, pentru ca ceilalticreditori au prioritate. Am facut un business plan si urmarimatragerea unui investitor. Exista discutii complexe cu cinciinvestitori si fiecare are scenariul ei", a declarat Andrei Cionca,managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, care esteadministratorul juridic al Flanco.

Dan Adamescu si Ion Alexandru Tiriac nu au putut fi contactatipentru comentarii pana la inchiderea editiei, iar AlexanderAdamescu, fiul proprietarului magazinului Unirea, nu a dorit sacomenteze pe marginea acestui subiect.

IonAlexandru Tiriac a achizitionat in primavara anului trecut 5,12%din actiunile Flamingo pentru circa 300.000 de euro, Dan Adamescu acheltuit aproape 1 milion de euro pentru a ajunge la 20%, iarMidfair Management, firma controlata de un offshore din Cipru, ainvestit circa 1,2 milioane de euro pentru 22% din actiuni. Midfairare sediul in magazinul Unirea, controlat de Adamescu.

Reprezentantii retailerului au mentionat ca in cele cincivariante discutate intra un investitor institutional, antreprenorisi chiar recapitalizarea companiei de catre actualii actionari, odecizie finala urmand sa fie luata dupa iesirea din insolventa,programata pentru luna septembrie 2010.

In cazul in care se concretizeaza atragerea unui investitor,prin capitalizarea Flanco printr-o infuzie de capital detinerea de100% a Flamingo in cadrul retailerului se va dilua si odata cuaceasta si puterea de decizie a actionarilor sai.

"Odata cu intrarea in insolventa actionarii sunt ultimii caimportanta. Este acum practic o firma care nu mai apartineactionarilor, ci bancilor. Vechii actionari o sa aiba un cuvant despus in masura in care bancile vor agrea o solutie pentru scoatereafirmei din insolventa", a declarat anterior pentru ZF Dragos Cinca,fondatorul companiei unde mai detine25% din actiuni.

ING in actionariatul Flanco

Datoriile retailerului de electrocasnice au ajuns la aproximativ60 mil. euro la banci si furnizori. Reprezentantii companiei spunca furnizorii si-au asumat deja pierderile, aprovizionarea serealizeaza cu plata pe loc, iar recompensarea lor va avea loc inperioada urmatoare prin contractele derulate.

In cazul bancilor, unde datoriile acumulate urca la 34 demilioane de euro, prin intrarea in insolventa datoriile s-au redusla 12-15 milioane, ceea ce reprezinta creantele acoperite destocuri.

"Ne gandim la o conversie a datoriilor in actiuni ale companieiin viitor. Investitorul ar primi pachetul majoritar, iar diferentasa fie oferita ca o diminuare a pierderilor creditorilor bancari",a spus Cionca.

Astfel, ING, UniCredit Tiriac si BRD ar putea deveni actionariai Flanco, prin conversia creantelor in actiuni. Cea mai maredatorie, de 17,2 milioane de euro, a retailerului este fata de ING,banca care a cerut in decembrie falimentul Flamingo si care arecurs la insolventa pentru protectia fata de creditori.

"Decizia de a deveni actionari este a lor. Noi spunem ca nu aravea de ce sa nu accepte. In varianta falimentului valoarea delichidare este de 4 milioane de euro sau de 7 mil. euro cu tot curecuperarea creantelor. In varianta buna vrem sa dam pana la 15 milioane de euro obligatii deplata asumate fata de banci, plus actiuni", a declarat AdrianOlteanu, directorul general al Flanco.

"Vorbim de un nou Flanco"

Planul de reorganizare al Flanco pentru iesirea din insolventain luna septembrie presupune reducerea datoriilor la un nivel caresa poata permite viitoare investitii si trecerea la profitoperational pana in iunie a celei mai mari parti a celor 70 demagazine din retea, cu suprafata de vanzare de 31.000 mp. "Niciuninvestitor nu vine intr-o companie care pierde bani. In iunieajungem la EBITDA neutru si discutiile cu creditorii sunt altele,pentru ca nu mai pierdem bani. Vorbim de un nou Flanco acum", aspus Olteanu. El a aratat ca in prezent mai mult de 40 de magazinedin retea au profit operational, iar pana la finalul luniiurmatoare aproape toate nu vor mai inregistra pierderi.

Reprezentantii Flamingo au mentionat ca din ianuarie 2009 panain aprilie 2010 costurile lunare ale companiei au fost reduse de la11 milioane de lei la 4 milioane de lei, costul chiriei a scazut dela 17,1 euro/mp la mai putin de 10 euro/mp. De la inceputul lui2010 Flanco a inchis 6 magazine si a deschis alte 4, iar pana lafinal de an urmareste inaugurarea a inca 10 unitati. Compania maiare 439 de angajati in magazine, fata de 1.500 in urma cu unan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO