Companii

ADR Vest caută administrator care să gestioneze un nou fond de investiţii de capital de risc din Regiunea Vest, cu un buget de implementare de 26 mil. euro. Fondul urmează să finanţeze cel puţin 15 IMM-uri cu potenţial de creştere pe termen lung

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest

Autor: Cristina Bellu

25.02.2025, 10:24 234

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a demarat procesul de selecţie pentru un administrator care să gestioneze cel de-al doilea fond de investiţii de capital de risc, Venture Capital, creat cu sprijinul financiar al Programului Regional Vest.

Instrumentul financiar vine în completarea celui de Accelerare a Afacerilor şi are ca obiectiv facilitarea apariţiei unui unicorn în Regiunea Vest.

Bugetul alocat prin Programul Regional Vest pentru implementarea Instrumentului Financiar Venture Capital este de 26 mil. euro, din care minimum 22,5 mil. euro va reprezenta contribuţia PR Vest la Fondul de investiţii, iar cel mult 3,5 mil. euro vor însemna comisionul de management pentru realizarea activităţilor propuse.

Fondul ar urma să atragă încă cel puţin 9,6 milioane de euro – investiţii private suplimentare, ceea ce va însemna un total de minimum 32 de milioane de euro alocate fondului.

„Lansarea acestui nou fond de investiţii de capital de risc reprezintă un pas esenţial în construirea şi consolidarea ecosistemului de suport antreprenorial din Regiunea Vest. Prin intermediul instrumentului financiar Venture Capital, facilităm accesul în mod accelerat la capital pentru afaceri inovatoare şi sustenabile, contribuind astfel la crearea unei economii regionale dinamice, competitive şi orientate spre viitor”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Potrivit acestuia, fondul va sprijini cu finanţare prin capital şi/sau cvasicapital cel puţin 15 IMM-uri care au depăşit stadiul iniţial de dezvoltare (respectiv funcţionează deja pe o piaţă) şi care au potenţial de creştere pe termen lung, dar întâmpină dificultăţi în accesarea finanţării pe măsura oportunităţilor de dezvoltare.

Fondul de investiţii de capital de risc va fi înfiinţat de către administratorul de fond ce va fi selectat în urma derulării procedurii de achiziţie publică. Selecţia acestuia este una internaţională, iar procedura a fost publicată atât pe SEAP, cât şi pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

Administratorul de fond poate participa la procedura de achiziţie fie individual, fie în asociere cu alţi operatori economici. Cerinţele minime de calificare şi selecţie sunt: cifra de afaceri medie anuală aferentă anilor 2021- 2023 – minimum 500.000 euro; investiţii prin capital de risc realizate în minim 3 întreprinderi în ultimii 5 ani – minimum 5.000.000 euro.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este: 28 aprilie 2025, ora 16:00.

“Atragerea unui administrator de fond cu expertiză solidă în domeniu este un element-cheie pentru succesul acestui demers. De aceea, am deschis un proces de selecţie transparent şi competitiv, cu standarde internaţionale, pentru a ne asigura că gestionarea fondului va fi una performantă şi eficientă. Ne propunem să generăm un efect multiplicator în economie, iar prin mobilizarea investiţiilor private suplimentare, să creştem impactul finanţărilor disponibile. Viziunea noastră este clară: Regiunea Vest trebuie să devină un pol de inovare şi dezvoltare, iar acest fond de investiţii este un instrument strategic pentru atingerea acestui obiectiv”, adaugă Sorin Maxim.

În viitorul instrument financiar Venture Capital, valoarea minimă a unei investiţii din Fond într-un IMM va fi de 500.000 EUR şi poate ajunge până la 4.000.000 EUR.

IMM-urile finanţate trebuie să vizeze cele 6 domenii de specializare inteligentă identificate în Strategia Regională de Dezvoltare Inteligentă 2021-2027 (RIS 3) a Regiunii Vest: Agricultură şi industrie alimentară; Eficienţă energetică şi construcţii/clădiri sustenabile; Industria manufacturieră; Industrii culturale şi creative; TIC şi Automotive; Turism, Sănătate şi Calitatea Vieţii.

IMM-urile care vor primi finanţare sub formă de capital de risc trebuie să îşi desfăşoare activitatea în Regiunea Vest, să dezvolte produse şi/sau servicii inovative, să utilizeze tehnologii noi, să aibă potenţial de creştere şi de expunere internaţională.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels