Companii

Adrem Invest: Iernile lungi şi pădurile bune, două motive pentru investiţia de 60 mil. euro în centrala de la Suceava

Adrem Invest: Iernile lungi şi pădurile bune, două motive pentru investiţia de 60 mil. euro în centrala de la Suceava

Adrian şi Corneliu Bodea au pornit afacerea Adrem Invest în anii ‘90

Autor: Roxana Petrescu

10.05.2011, 23:46 874

Adrem Invest, o afacere de familie pornită la începutul anilor'90 de doi fraţi din Bucureşti, va finaliza în 2014 o centrală de60 de milioane de euro în Suceava, acesta fiind primul proiect deproducere a energiei electrice şi termice al companiei, cunoscutămai ales pentru contractele pe care le are cu CEZ şi E.ON.

Investiţia este făcută în contextul în care un consorţiu formatdin compania Termica Suceava, Primăria Suceava şi Consiliul Localau scos la licitaţie un proiect pentru construirea unei noicentrale prin atragerea de investitori privaţi, amplasamentul fiindactualul CET Suceava. Statul vine cu terenul şi cu câtevaechipamente, iar Adrem Invest va veni cu banii, compania urmând dealtfel să fie şi proprietarul noii centrale. Energia termicăprodusă va merge spre oraş, iar cea electrică va fi vândută decătre Adrem Invest pe piaţa liberă, compania urmând să preia circa100 dintre cei peste 500 de angajaţi ai vechii termocentralesucevene.

"Am fost singurii participanţi şi am decis să intrăm în acestproiect din mai multe motive. În primul rând, în Suceava este oiarnă foarte lungă care ţine mai bine de 6 luni de zile. În aldoilea rând, oraşul are un sistem de termoficare cu distanţe micide transport, deci vorbim de pierderi mici. În plus, în ultimii anis-au făcut multe investiţii în sistemul de distribuţie, aşă căpierderile pe reţea sunt de numai 30%, faţă de 70%, aşa cum este încazul altor oraşe", a explicat Adrian Bodea, preşedinte şi fondatoral Adrem Invest.

Energia din lemn şi salcie

Centrala va funcţiona prin intermediul a trei module: unul careva utiliza gazul natural şi alte două care vor funcţiona pe biomasă(lemn şi alte culturi energetice). Şi aici Suceava prezintă unavantaj prin pădurile din zonă. Acest lucru i-a atras în ultimiianii pe unii dintre cei mai mari jucători din industria lemnului,Egger şi Holzindustrie Schweighofer, care la rândul lor au investitzeci de milioane de euro în unităţi de producţie a energiei pebiomasă la Rădăuţi, localitate situată la câţiva kilometri deSuceava. Mai mult, potrivit site-ului Direcţiei Silvice Suceava,zona este cunoscută la nivel european pentru pădurile de molidfoarte mari, lemnul din această regiune având calitaţisuperioare.

"Intenţionăm ca primul dintre cele două grupuri pe biomasă săfuncţioneze pe lemn, iar pentru celălalt avem în vedere alteculturi energetice pentru că deja există o concurenţă. În Suceavasunt zone agricole unde nu se întâmplă nimic şi exact acest zone levizăm pentru plantarea de salcie energetică. Nu vom face noi acesteculturi, ci discutăm deja cu doi investitori interesaţi cu care vomîncheia contracte pe termen lung", explică Adrian Bodea.

Centrala va costa 60 de milioane de euro, din care 20% vor fifonduri proprii ale Adrem Invest, restul provenind de la UniCreditcare are posibilitatea de a atrage şi alte instituţii bancarepentru această finanţare.

"Impactul asupra oraşului va fi important şi credem că odatăfinalizat acest proiect, vor fi atraşi şi alţi investitori princosturile mai reduse ale energiei", a mai precizat reprezentantulAdrem Invest. Potrivit acestuia, energia termică produsă de nouaunitate va avea un preţ de circa 116 lei/pe gigacalorie, de pestedouă ori mai puţin faţă de preţul actual, din care jumătate estesubvenţionat. Centrala va avea o capacitate totală de 44 MW pentruelectricitate şi 76 MW pentru energie termică.

După CEZ, contract cu E.ON. Urmează Enel?

"Practic, nu se vor mai plăti subvenţii, iar banii se vor puteaduce în alte părţi", a mai spus Bodea. Problema sistemelorcentralizate de încălzire din România este una extrem de gravă,majoritatea echipamentelor fiind depăşite. Costurile mari seacoperă prin subvenţii anuale de 250 de milioane de euro, după cumarată un raport al Băncii Mondiale, altfel energia termică devenindinaccesibilă pentru multe persoane.

Dincolo de acest proiect, Adrem Invest a semnat şi un contractpe trei ani de zile pentru citirea contoarelor de gaze ale E.ON GazDistribuţie în nouă judeţe unde germanii sunt prezenţi.

"Pe toată perioada, valoarea contractului este de 18 milioane delei (4,2 milioane euro), dar ne pregătim pentru o relaţie mai lungăde trei ani de zile", a spus Corneliu Bodea, vicepreşedinte alAdrem Invest. Compania mai are în derulare un contract pentrucitirea şi instalarea contoarelor de energie electrică semnat cucehii de la CEZ şi urmăreşte extinderea acestui tip de contracte şicu alte companii mari de profil, cum ar fi italienii de laEnel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO