Companii

Adrian Pirciu, CFO Holde Agri Invest: Cred că în următorii ani investiţiile se vor axa în continuare pe utilaje cât mai performante, care să reducă consumul de combustibil şi de pesticide, şi pe genetica plantelor

Perspective postpandemie pentru agrobusiness, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

18.11.2021, 00:06 2070

Folosirea tehnologiei va avea un impact imens în agricultură. E vorba de sisteme GPS care permit utilajelor să folosească aceleaşi cărări tehnologice pentru a evita tasarea solului; de multe alte echipamente care folosesc sisteme GPS şi care duc la economii în utilizarea inputurilor; de sisteme de senzori (pentru umiditate în sol, temperatură, cantitate de precipitaţii etc). Acestea din urmă ajută la alegerea datei optime de semănat, ajută la reducerea pierderilor în aplicarea îngrăşămintelor şi pesticidelor, la irigarea judicioasă a culturilor, la reducerea sau eliminarea atacurilor de boli şi dăunători. Tot în rândul tehnologiilor folosite în agricultură se găsesc şi aplicaţiile de analiză agronomică bazate pe imagini din satelit, care ajută la prioritizarea lucrărilor după suprafaţa afectată. Astfel, poţi analiza fiecare parcelă şi poţi identifica la timp factorii care pot afecta producţia şi în ce măsură.  

Cred că în următorii ani investiţiile se vor axa în continuare pe utilaje cât mai performante, care să reducă consumul de combustibil şi de pesticide. Vor fi investiţii în tehnologiile pe care deja le-am menţionat mai sus şi în genetica plantelor, investiţii care să ducă la creşterea productivităţii şi la adaptarea plantelor la noile condiţii climatice. De asemenea, se va miza pe creşterea capacităţii silozurilor şi pe irigaţii - oriunde va exista acces la sursa de apă.

În viitor, credem că impactul (pandemiei asupra sectorului – n.red.) va fi unul destul de mare, în special pe partea de supply chain de îngrăşăminte, produse care în proporţie de 85-90% sunt aduse din UE, China, Turcia sau Africa (Egipt, Maroc). Restul vin din ţară, de la Azomureş, companie ce are o defecţiune pe linia de azotoase. Aceasta durează de câteva luni, iar oficialii companiei speră să dea drumul producţiei în decembrie.

Revenirea economică la nivel global începe să se vadă, cu impact major în preţurile la energie şi gaze. Deja asistăm la creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze cu 300%, acestea fiind folosite în proporţie de 80% la realizarea îngrăşămintelor. Această situaţie a dus la închiderea parţială a unor fabrici de îngrăşăminte, fapt ce va avea ca efect neaplicarea cantităţilor optime de îngrăşăminte (pe terenuri – n.red.).

Aceste două aspecte - creşterea preţului la îngrăşăminte şi închiderea fabricilor – vor avea un impact major în preturile de producţie ale Holde Agri. Există totuşi şi un avantaj, daca îl putem numi aşa. Neaplicarea acestor îngrăşăminte va duce la reducerea producţiilor, care coraborat cu cererea tot mai mare pentru cereale, va menţine preţul la nivelul actual sau chiar îl va sălta. Astfel, creşterile inputurilor vor fi acoperite de creşterile de preţ la cereale. 

 
 




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO