Companii

Adrian Porumboiu: Vom avea pâine mai puţină, dar mai bună

Adrian Porumboiu: Vom avea pâine mai puţină, dar mai bună

Adrian Porumboiu. Foto Cosmin Motei

Autor: Gabriel Razi

05.07.2012, 00:07 1220

Producţia de grâu va fi în acest an mai mică, dar mai bună din punctul de vedere al calităţii ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele săptămâni, spune Adrian Porumboiu, antreprenorul din spatele grupului Racova Pan din Vaslui, unul dintre cei mai puternici producători agricoli din România, care exploatează peste 30.000 ha de teren arabil.

"Grâul din acest an este de calitate, glutenul este mare (elementul care face diferenţa dintre grâul de panificaţie şi cel furajer - n.red.), dar cantitatea este mai mică pentru că au fost călduri anormale în ultima perioadă", explică Porumboiu situaţia de pe piaţa agricolă locală.

Estimările din iunie, ultimele înainte ca agricultorii să strângă în silozuri şi hambare recolta de grâu, arată că producţia ar urma să coboare cu 15%, la 6,1 milioane de tone.

Pe minus va fi în acest an şi recolta de grâu a lui Adrian Porumboiu în condiţiile în care asta arată primele cifre după ce combinele omului de afaceri au treierat aproximativ 15% din suprafeţele acoperite cu grâu de grupul Racova. "Am strâns până acum aproximativ 15% din recoltă. Este prea devreme să fac o estimare foarte clară. Abia când voi strânge jumătate din tot ce am o să am o imagine mai sigură asupra producţiilor. Ca o estimare iniţială pot să spun că va fi o recoltă mai mică."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO