Companii

Adunarile actionarilor SIF: cand actiunile cresc, nimeni nu mai contesta conducerile

26.04.2004, 00:00 25



Alegerea a noi membrii in Consiliile de Administratie ale societatilor de investitii financiare (SIF) a fost cel mai tensionat punct de pe ordinea de zi a Adunarilor Generale ale Actionarilor de la SIF-uri, in conditiile in care rezultatele financiare pe anul trecut sau dividendele platite de anul acesta nu i-au luat prin suprindere pe actionari. Adunarile de la toate cele cinci SIF-uri au avut loc simultan la finalul saptamanii trecute.



Adunarile actionarilor SIF sunt considerate printre evenimentele importante din viata celor cinci societatii, fiind practic singurele oportunitati in care investitorii, ce nu pot detine nici un control asupra conducerilor SIF, au ocazia de a-si expune eventualele contestatii. Nici un investitor nu poate detine mai mult de 0,1% din capitalul fiecarei SIF.



Dividendele acordate de SIF si randamentele foarte bune aduse de actiunile acestora in ultimul an au relaxat insa considerabil atmosfera din jurul Adunarilor Generale din 2004, convocate in special pentru aprobarea situatiilor financiare de anul trecut si a bugetului pe anul acesta.



La trei din SIF - Muntenia, Moldova si Transilvania - au avut loc si alegeri, directia din care au venit totusi ceva surprize.





Chelu, la Moldova si Muntenia



Una din acestea a fost alegerea in conducerea unui SIF a unuia dintre contestatarii traditionali ai conduceriii acestor societati. Este vorba de omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care a fost ales ca membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova. Chelu este unul din principalii investitori in actiunile societatilor de investitii financiare si s-a aflat in ultimii ani de mai multe ori in conflict cu conducerile SIF-urilor pe tema investitiilor realizate de acestea si a reprezentativitatii Consiliilor de Administratie.



Mai mult, surse din piata de capital afirma ca incepand din acest an, Catalin Chelu are, indirect, un cuvant de spus si in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia, fiind un apriopiat al unuia din noii membri ai conducerii acesteia. In cazul SIF Muntenia, Consiliul de Administratie are insa mai mult un rol de supraveghere, societatea fiind de fapt condusa de o societate de administrare a investitiilor - Muntenia Invest, al carei presedinte este Teodor Mihaescu.



SIF-urile ramasesera inca de anul trecut cu posturi vacante in Consiliile de Administratie dupa demisiile unora dintre membrii cauzate de starea de incompatibilitate cu alte functii detinute in care se aflau potrivit legii de combatere a coruptiei.



Presedintele SIF Transilvania - Mihai Fercala a demsionat din functie, insa doar pentru a fi reales in cadrul Adunarii Generale in functie de membru al Consiliului de Administratie.



Cu doar doua zile inainte de AGA, Comisia Natiotnala a Valorilor Mobiliare a luat o decizie prin care in invalida pe Fercala din functia de membru al Consiliului de Administratie, fara sa dea insa prea multe explicatii.



"In urma unor sesizari ale unor actioari ai SIF Transilvania privind incalcarea statutului societatii de catre Mihai Fercala, Comisa a luat decizia de invalidare a calitatii de membru al Consiliului de Administratie," declara vineri purtatorul de cuvant al CNVM.



Fercala nu a putut fi contactat, dar brokerii spun ca invalidarea ar putea avea drept cauza ori fosta calitate de membru al Consiliului de Administratie al BCR, dar pe care nu o mai are incapand din aceasta saptamana, fie un proces privind validitatea alegerilor din 2001 de la SIF.



In cazul SIF Banat - Crisana, un eveniment inedit ar fi trebuit sa fie aparitia la AGA a reprezentantilor investitorilor cehi, sute de persoane fizice si juridice, care au cumparat procente bune din capitalul societatii. "Actionarii cehi nu au fost prezenti la AGA, nici in persoana nici prin procura. AGA s-a desfasurat fara probleme, au fost aprobate situatiile financiare, bugetul si dividendul. Actionarii prezenti s-au declarat multumiti atat de dividend cat si de cresterea actiunilor la Bursa", a declarat Daniel Manate, director de strategie al SIF Banat - Crisana.





Rezultatele la trei luni, fara mari surprize



La nivelul rezultatelor financiare, primul trimestru al anului continua sa fie cel mai slab pentru majoritatea SIF. Fara nici o vanzare importanta de actiuni si fara dividendele de la banci, care intra in conturi abia in perioada mai - iunie, patru din cele cinci SIF au continuat si in martie sa inregistreze performante modeste la nivelul profitului.



Exceptia este SIF Oltenia, care a obtinut in primele trei luni un profit de 106,56 miliarde lei, in cea mai mare parte datorita vanzarii actiunilor detinute la Comcereal Alexandria.



SIF Oltenia a vandut pachetul de actiuni detinut la Comcereal Alexandria, reprezentand 20,7% din capitalul social, catre grupul american Cargill. Valoarea tranzactiei a fost de 187 miliarde lei.



Profitul din vanzarea actiunilor Comcereal a fost inregistrat insa in luna ianuarie, iar de atunci SIF Oltenia nu a mai adaugat decat circa 12 miliarde de lei la profit.



Evolutii neconvingatoare la nivelul profitului au avut de altfel, in februarie si martie, majoritatea SIF: Transilvania a crescut de la un profit de 28,3 miliarde lei in ianuarie la unul de 34,94 pe primele trei luni luni, Banat - Crisana inregistreaza un profit de doar 9,12 miliarde lei in primul trimestru iar SIF Muntenia continua sa inregistreze pierderi.



Singura SIF care a raportat o crestere semnificativa a profitului este Moldova, al carei castig a crescut de la 19,66 miliarde lei in luna ianuarie la 54,02 miliarde lei la sfarsitul lui martie.



Evolutiile modeste ale SIF se datoreaza faptului ca principala sursa de profit, dividendele incasate de la principalele banci romanesti (BCR, BRD, Banc Post), nu va fi disponibila pana la jumatatea anului. In general, dividendele detin o pondere de 50 - 60% in profitul fiecarei SIF si intra in conturile societatilor in lunile mai si iunie.



Anul trecut, SIF au inregistrat fiecare profituri de 8 - 12 milioane de dolari.





Banat - Crisana a plasat 3 mil. $ in obligatiuni BRD



Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat-Crisana a investit circa 3 milioane de dolari in obligatiunile emise de Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. SIF a achizitionat 4.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 25 milioane lei, valoarea tranzactiei fiind 100 miliarde lei.



Emisiunea de obligatiuni a BRD a fost lansata pe 8 aprilie, fiind subscrisa integral in numai patru zile.



Valoarea emisiune a fost de 500 de miliarde de lei (circa 12,2 milioane euro), cu maturitate de trei ani si o dobanda anuala de 21,28%. Obligatiunile au fost rezervate in proportie de 30% persoanelor fizice, diferenta fiind destinata persoanele juridice.



SIF sunt printre cei mai importanti investitori institutionali romani in instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligatiuni municipale, obligatiuni corporatiste).





SIF Transilvania, inca 3,86 mil. $ din Petromidia



SIF Transilvania a continuat sa vanda saptamana trecuta actiuni Rompetrol Rafinare - Petromidia prin intermediul Bursei de Valori.



SIF a anuntat ca actiunile Petromidia vandute saptamana trecuta reprezinta 1,11% din capitalul companiei, pretul incasat de SIF pe pachet fiind de 130,75 miliarde lei (3,86 milioane dolari).



Pachetul a fost vandut la un pret mediu unitar de 670 lei. La Bursa, ultima cotatie ( de vineri) a actiunilor Petromidia a fost de 730 de lei.



In urma cu doua spatamani, SIF Transilvania a mai vandut 0,75% din actiunile Petromidia, pentru 2,53 milioane dolari.



Inainte de a incepe sa vanda actiuni Rompetrol Rafinare, odata cu listarea companiei la Bursa de Valori, SIF Transilvania controla 9,63% din capitalul rafinariei.



Alaturi de SIF Transilvania, principalul vanzator de actiuni Petromidia a fost Rompetrol SA (Vega), compania din grupul Rompetrol, care a vandut circa 8% din titluri.



Actiunile vandute de Vega si SIF au fost cumparate in piata atat de investitori romani cat si de fonduri de investitii straine.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO