Companii

Aeroportul Henri Coanda negociaza iesirea din Romprest

26.01.2009, 19:19 128

Compania Nationala Aeroportul Henri Coanda Bucuresti, care detine 10% din actiunile firmei de salubritate Romprest, este interesata de vanzarea participatiei in cadrul firmei, potrivit informatiilor existente in piata.

Discutiile sunt mai vechi, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata zilele acestea. Negocierile se deruleaza cu fondul de investitii Detaco, care controleaza acum 42,7% din titluri. Printre actionarii Detaco se afla, potrivit informatiilor din piata, si omul de afaceri Florin Walter, care detine actiuni si la echipa de fotbal Dinamo.
Din actionariatul Romprest mai fac parte fondul de investitii 3i care controleaza 44% din titlurile firmei.
"Nu suntem interesati de preluarea participatiei Aeroportul Henri Coanda", au declarat pentru ZF reprezentantii fondului de investitii.
Fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners, a intrat in actionariatul Romprest in luna iunie 2007, cand a achizitionat 35% din capitalul societatii. In vara anului trecut, 3i a mai cumparat 9% din capitalul firmei de la fondul de investitii Detaco, care a ajuns sa detina 42,7% din titluri.
Anterior, Detaco a preluat un pachet important de actiuni de la Cristi Borcea, unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo Bucuresti.
La nivelul anului 2007, cand a avut loc prima tranzactie cu actiunile Romprest, firma era evaluata la peste 30 mil. euro, astfel ca la acea vreme un deal cu 10% din companie s-ar fi ridicat la circa 3 mil. euro. In 2007 firma a obtinut un profit de 3 mil. euro si afaceri de 36 mil. euro, estimand pentru anul 2008 o diminuare a profitului pe fondul investitiilor in divizia de salubritate. Romprest estima pentru 2008 o cifra de afaceri de 75 mil. euro.
Romprest a castigat anul trecut prin licitatie contractul de salubritate cu Primaria sectorului 1 al Capitalei. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 15 ani si se ridica la o valoare totala de 900 mil. lei (250 mil. euro). Valoarea contractului pentru 12 luni calendaristice este de 60 de milioane de lei (20 mil. euro). Serviciile de salubritate vor fi asigurate gratuit pentru populatia sectorului 1, fiind platite de primarie, si contra cost agentilor economici.
Alaturi de serviciile de salubritate, Romprest asigura servicii de curatenie, paza si securitate, constructii si intretinerea drumurilor. Tot anul trecut firmele UTI Facility Management si Romprest au castigat un contract de peste 41 mil. euro (148 mil. lei) cu Posta Romana, in urma caruia vor furniza servicii de curatenie, mentenanta si intretinere a cladirilor si instalatiilor pentru o perioada de patru ani. Licitatia a fost organizata de Bursa Romana de Marfuri (BRM), in calitate de consultant-organizator.
Fondul 3i a alocat un buget de investitii in valoare de 60 mil. euro pentru anul in curs, din care 50 mil. euro vor lua calea diviziei de salubritate a Romprest.
3TS mai detine pe piata locala o participatie de 47% in cadrul companiei de servicii medicale private Centrul Medical Unirea si 11,7% din actiunile producatorului local de software Gecad Technologies. La mijlocul anului trecut firma avea 4.800 de angajati, personalul urmand sa fie suplimentat la 5.500 de salariati pana la finele anului 2008.
Reprezentantii Aeroportului Henri Coanda nu au oferit informatii legate de subiectul vanzarii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO