Companii

Afacerea cu ovine nu mai merge: „Dacă găsesc să o vând, o vând mâine“

Afacerea cu ovine nu mai merge: „Dacă găsesc să o...

Autor: Roana Rotaru

01.02.2016, 00:07 4131

România ocupă locul 4 în Europa la numărul de oi, după Turcia, Marea Britanie şi Spania – potrivit ulti­melor date ale Eurostat – dar crescătorii au început să se plângă: afacerile nu mai merg, subvenţia s-a redus, preţul cărnii, al produselor din lapte şi al lânii a scăzut, hrana pentru animale s-a scumpit, iar afacerile sunt la limită.

„Afacerea cu ovine a fost rentabilă, acum supra­vie­ţuim. Acum 5 ani de zile am dat berbecuţul în viu cu

10 lei kilogramul, acum trei ani am dat cu 8,5 lei şi acum îl dau cu 6 lei /kg. Re­uşim să ne scoatem chel­tuielile, nu suntem fa­li­mentari, dar nici profit mare nu avem. Sunt per­soane care au vândut cu 5 lei kilo­gra­mul, ăla e fali­ment curat“, spune Liviu Bol­dan, un fermier din Satu-Ma­re, proprietar a 5.000 de ca­pete de ovine pe care le cre­şte pentru comer­cia­li­zarea mieilor în Siria.

Dacă în anii precedenţi afacerile cu ovine generau o marjă de profit de 20-30%, acum ciobanii luptă să-şi scoată cheltuielile.

Preţul mielului aproape că s-a înjumătăţit, ajungând la 6 lei/kg în viu, preţul porumbului a crescut la începutul anului faţă de 2015, subvenţiile se lasă aş­teptate, iar cererea pe piaţă a scăzut atât în ţară, cât şi la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO