Companii

Afaceri cu 70% mai mari pentru producatorul de paine Farinsan

25.07.2007, 14:50 27

Producatorul din industria de morarit si panificatie Farinsan a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, in crestere cu 70% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
"Evolutia este motivata in primul rand de cresterea preturilor la materia prima, dar si de diversificarea constanta a gamei de produse. Speram sa mentinem acelasi ritm de majorare a cifrei de afaceri pana la sfarsitul anului", a declarat Ioan Vladu, directorul general al companiei.
Farinsan a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 11 mil. euro, in crestere cu aproximativ 48% comparativ cu anul precedent, depasind estimarile initiale de 9 mil. euro. Potrivit ritmului de crestere anuntat de companie, Farinsan ar putea inregistra anul acesta afaceri de aproximativ 18 mil. euro. "Depasirea estimarilor s-a datorat atat investitiilor de peste un milion de euro necesare pentru modernizarea fabricii de paine, a introducerii unor noi linii de productie si a infiintarii unui laborator, cat si cresterii capacitatii de morarit cu circa 10-12%, pana la 200 de tone pe zi", a spus Vladu.
Compania a lansat anul acesta pe piata faina pentru biscuiti si intentioneaza sa mai lanseze pana la sfarsitul anului doua noi tipuri de faina pentru patiserie sub brandul Unopan. "Cele mai mari vanzari sunt inregistrate de faina pentru brutarii, dar si de faina pentru pizza, ambalata la pungi de un kilogram, care de la inceputul anului a inregistrat o crestere a volumului de vanzare de peste 50%", a spus reprezentantul companiei.
Pe fondul majorarii pretului graului, reprezentantii companiei au crescut luna aceasta preturile fainurilor de la 0,77 lei pe kilogram pana la 0,85 lei pe kilogram. "Acestea vor continua sa creasca anul acesta in functie de costurile graului", a afirmat directorul general al companiei.
Potrivit jucatorilor din industria de panificatie si morarit, pretul unui kilogram de grau a ajuns sa varieze anul acesta intre 0,55 si 0,58 de lei, dublu comparativ cu anul trecut, cand costa aproximativ 0,33-0,34 de lei si poate ajunge in ultimul trimestru al anului la circa 0,75-0,8 lei pe kilogram.
Farinsan nu are stocuri de grau pentru intregul an, motiv pentru care pana la sfarsitul acestui an va apela la importuri prin intermediul traderilor specializati. "Aproximativ 25-30% din totalul materiei prime necesare reprezinta importurile", a spus Ioan Vladu.
Potrivit asociatiilor din industria de morarit si panificatie, injumatatirea productiei de grau cauzata de seceta va determina o crestere a importurilor de grau pana la un milion de tone. Compania Farinsan, infiintata in 1996 si detinuta de cinci actionari din Turcia, are ca principali competitori pe piata locala producatorii Vel Pitar, Dobrogea, Baneasa, Loulis, Pambac si Boromir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO