Companii

Afaceri si profit in scadere la Petrom. OMV are insa rezultate record

Afaceri si profit in scadere la Petrom. OMV are insa rezultate record

Click pentru imaginea intreaga

27.02.2008, 19:28 22

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat un profit net 532 mil. euro (1,7 mld. lei) anul trecut, in scadere cu 18% in euro din cauza unei productii mai scazute si pe fondul unui leu puternic in primele trei trimestre.
Aprecierea leului a doborat si avantajul aprecierii cotatiilor internationale la titei inregistrate in ultima parte a lui 2007. In ultimul trimestru, Petrom a raportat un profit net de 65 mil. euro, cu circa 16% mai mic decat in aceeasi perioada a lui 2006, in ciuda cresterii pretului petrolului pana la 100 de dolari pe baril.
OMV, actionarul majoritar al Petrom, a raportat anul trecut o crestere cu 11% a profitului net consolidat, la 1,84 mld. euro. Profitul operational (EBIT) al OMV a atins un nivel record de 2,18 mld. euro, insa contributia Petrom a fost de 581 mil. euro, cu 14% mai redusa decat in 2006. Diferenta s-a facut pe segmentul de explorare si productie, pe care OMV a inregistrat un profit operational de 1,93 mld. euro, in crestere cu 1% fata de 2006, in timp ce Petrom a raportat o scadere cu 20% la 852 mil. euro, desi productia Petrom reprezinta peste 60% din productia totala a OMV.
"Petrom si OMV sunt similare in privinta segmentelor de business, dar participarea acestora in rezultatele finale este diferita. OMV are o contributie puternica pe partea de rafinare si marketing care nu se compara cu pierderile pe care Petrom le inregistreaza. Intr-adevar scaderea productiei Petrom are un impact asupra rezultatelor OMV pentru ca reprezinta aproximativ doua treimi din productia totala a grupului, dar nu este singurul factor. Rafinarea si marketingul schimba bilantul. In cazul Petrom, un impact puternic l-a avut evolutia leului, care practic a eliminat toate castigurile aduse de cresterea barilului pe pietele internationale", a explicat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom diferenta dintre evolutia Petrom si cea a grupului petrolier austriac OMV.
"Am reusit sa obtinem din nou un profit record in 2007, cu profituri operationale puternice pe toate segmentele de activitate. Restructurarea Petrom face progrese: am reusit sa stabilizam productia in Romania in ultimul an si avem incredere ca beneficiile eforturilor de modernizare vor deveni mai vizibile in 2008", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV.
Scaderea profitului Petrom era asteptata de investitori, actiunile pierzand 0,7% dupa anuntarea rezultatelor, in timp ce titlurile OMV au scazut cu 1,8%, pentru ca investitorii asteptau rezultate si mai bune decat cele anuntate. Actiunile celor doua companii au avut evolutii diferite in ultimul an, titlurile Petrom pierzand circa 30% din valoare, in timp ce actiunile OMV au urcat. Profitul anuntat de Petrom pentru anul trecut s-a situat sub asteptarile analistilor, care prognozau un castig cuprins intre 540 si 690 mil. euro. Cu toate acestea, actiunile Petrom nu au inregistrat o scadere semnificativa in cursul sedintei de ieri, pierzand in final doar 0,7%, in conditiile in care piata a inregistrat a doua zi de cresteri puternice, cu aprecieri de 2,2% pe BET si peste 4% pe SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO