Companii

Afacerile Arctic vor merge spre 1 mld. euro după ce turcii încep în 2019 producţia de maşini de spălat

Afacerile Arctic vor merge spre 1 mld. euro după ce...

Autor: Cristina Roşca

27.01.2019, 00:08 43449

♦ Compania va finaliza în acest an o investiţie de peste 100 mil. euro în judeţul Dâmboviţa, unde va produce maşini de spălat ♦ Aceasta ar putea dubla businessul de 500 mil. euro al companiei care produce deja frigidere la Găeşti.

Producătorul de electrocasnice Arctic, controlat de grupul turc Arcelik, va porni în acest an pro­ducţia de maşini de spălat în noua fabrică a companiei din localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa.

Noua unitate de producţie va realiza în 2019 circa 1,1 milioane de electrocasnice, pentru ca în următorii ani cifra să se dubleze, spun reprezentanţii companiei.

„În 2019 Arctic va finaliza construcţia unei fabrici de mare capacitate, axată pe producţia de maşini de spălat“, spune Marian Dan Şerban, production and technologies director în cadrul companiei.

Această nouă investiţie de peste 100 de mi­lioa­ne de euro, din care o treime este ajutor de stat, va susţine creşterea businessului Arctic pe pia­ţa locală până spre valoarea de 1 mld. euro, conform estimărilor ZF. Această estimare ia în calcul valoarea actuală a cifrei de afaceri a Arctic din 2017 de aproape jumătate de mi­liard de euro şi producţia de la Găeşti de circa 2,9 milioane de apa­rate frigorifice. Mai mult, esti­marea se referă la mo­mentul în care am­bele fabrici vor mer­ge cu motoa­re­le tu­rate la maximum.

Arctic, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de electro­casnice, deţine în România o fabrică la Găeşti, în judeţul Dâm­boviţa, unde realizează frigi­dere şi congelatoare. Compania este şi unul dintre principalii exportatori ai Româ­niei, circa 80% din totalul producţiei ajungând pe 70 de pieţe externe, spuneau anterior reprezentanţii companiei.

Producţia de electrocasnice din România a depăşit pragul de 1 mld. euro pentru prima dată în 2017 după mai mulţi ani de creşteri susţinute de deschiderea unor noi fabrici (Kärcher) sau extinderea unora deja existente (Philips la Orăştie). În ultimul deceniu (2008-2017), producţia a crescut de circa două ori şi jumătate.

Noile investiţii, precum cea a turcilor de la Arcelik, atrag după sine şi dezvoltări conexe, furnizori ai companiei anunţând deja intenţia de a construi la rândul lor fabrici în apropiere.

Astfel, o investiţie de asemenea calibru nu duce doar la dezvoltarea pieţei, ci şi la o extindere pe verticală a unor industrii. Un model deja demonstrat este cel din industria auto, unde producătorii de maşini au atras după sine şi zeci de furnizori care produc în România părţi componente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO