Companii

Afacerile combinatului Liberty Galaţi au ajuns la 1,7 mld. lei (359 mil. euro) în T1/2021, cea mai bună performanţă trimestrială din ultimii 13 ani. Aida Nechifor, director general: Ne aşteptăm la un al doilea trimestru şi mai puternic

Afacerile combinatului Liberty Galaţi au ajuns la 1,7...

Autor: Cristina Bellu

28.06.2021, 16:17 348

Combinatul Liberty din Galaţi, singura unitate integrată de producere a oţelului din România, fiind specializat în fabricarea de produse plate şi tablă galvanizată, a raportat afaceri de 1,77 miliarde de lei (359 milioane de euro) la finalul primului trimestru din acest an (T1/2021) şi EBITDA (profit operaţional înainte de scăderea amortizărilor, dobânzilor şi impozitul pe profit) de 256 milioane de lei (52 milioane de euro), evoluţie care marchează cea mai bună performanţă trimestrială înregistrată de companie din 2008 până în prezent.

“Rezultatele pentru primul trimestru sunt cele mai bune pe care le-am văzut de mulţi ani încoace, dar ne aşteptăm la rezultate chiar mai bune în al doilea trimestru”, spune Aida Nechifor, directorul general al combinatului.

În 2020, Liberty Galaţi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 4,7 miliarde de lei (1 miliard de euro) şi EBITDA de 187 milioane de lei (38 milioane de euro), potrivit datelor transmise de companie într-un  comunicat.

Producţia combinatului a atins 531.000 de tone în T1/2021, iar la nivelul anului trecut  Liberty Galaţi a livrat aproape 2 milioane de tone de oţel, în pofida faptului că prima jumătate a anului a fost afectată de provocarea extrem de dificilă cu care s-a confruntat piaţa europeană a oţelului şi exacerbată de pandemia Covid-19, aspecte care au forţat un număr de clienţi-cheie să îşi oprească  operaţiunile.

În prezent, managementul companiei accelerează pregătirea unor proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii existente şi a portofoliului de produse, precum şi a iniţiativelor strategice care vor sprijini transformarea combinatului într-un furnizor GREENSTEEL , neutru de carbon, până în 2030.

Acestea includ implementarea a două cuptoare cu arc electric, o instalaţie de reducere directă a fierului, o capacitate care să producă hidrogen precum şi parcuri de energie regenerabilă solară şi eoliană.

“Proiectele vor fi susţinute de colaborări cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, cu un institut de cercetare-dezvoltare şi se vor concretiza în teme de cercetare care vor spori capacitatea combinatului de a utiliza tehnologia de fabricare a oţelului bazată pe hidrogen”, spun reprezentanţii Liberty Galaţi.

Combinatul a fost preluat de grupul Li­berty House, controlat de magnatul indian San­jeev Gupta, de la Lakshmi Mittal, la ju­mă­­tatea anului 2019 într-o tranzacţie de 740 mil. euro, care a inclus însă şi active din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO