Companii

Afacerile din comerţ au crescut cu 2,9% în prima lună a anului, ca serie ajustată, faţă de decembrie

Afacerile din comerţ au crescut cu 2,9% în prima lună a anului, ca serie ajustată, faţă de decembrie

Foto: Shutterstock

Autor: Emil Popescu

02.03.2012, 10:08 133

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a scăzut în ianuarie faţă de luna precedentă ca serie brută cu 27,8%, dar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost mai mare cu 2,9%, a anunţat vineri INS.

Evoluţia indicatorului serie brută a fost determinată de scăderile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-32,8%), la vânzările de produse nealimentare (-28,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-16,9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS)..

Ca serie ajustată, afacerile din domeniu au fost mai mari ca urmare a creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (+4,8%), la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,5%).

Faţă de prima lună a anului trecut volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a înregistrat o creştere de 10,2%, datorată creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+31,4%), a vânzărilor de produse nealimentare (+6,7%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%).

Indicatorul serie ajustată a crescut faţă de ianuarie 2011 cu 9,9%, datorită comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+33,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO