Companii

Afacerile din comerţ au crescut cu 6,2% în primul semestru şi cu 2,9% în iunie, faţă de perioada similară din 2016

Afacerile din comerţ au crescut cu 6,2% în primul...

Autor: Roxana Rosu

16.08.2017, 09:36 94

Afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primul semestru cu 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut, avansul din luna iunie fiind de 2,9%.

Comparativ cu luna mai, comerţul a scăzut cu 4,3%, ca serie brută şi cu 2,4% ajustat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, în primul semestru creşterea ajustată sezonier a fost de 7,1%.

În iunie, avansul de 2,9% al comerţului faţă de perioada similară din 2016 a fost susţinut de creşterea comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+11,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele  decât  cele  alimentare  (+9,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,0%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,2%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-28,4%),  activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,7%) şi la comerţul  cu  ridicata  al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-3,5%).

În acelaşi timp, raportat la luna mai, în iunie afacerile din comerţ au scăzut cu 4,3%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-10,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-5,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (-3,2%), comerţului cu  ridicata al altor maşini,  echipamente  şi   furnituri  (-2,1%)  şi   comerţului cu ridicata  al bunurilor  de consum, altele   decât cele  alimentare (-0,8%). Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,6%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+3,0%) şi la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+0,4%).

La şase luni, un rol important în evoluţia afacerilor din comerţ l-a avut creşterea comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+13,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+10,4%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,9%), comerţului  cu ridicata al bunurilor  de consum,  altele  decât cele alimentare (+5,0%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+4,5%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-6,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului  informatic şi de telecomunicaţii şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,8% fiecare).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO