Companii

Afacerile din comerţ au crescut în primele opt luni ale anului cu 5,7%, după un avans de aproape 7% atât la alimente, cât şi la produse nealimentare

Afacerile din comerţ au crescut în primele opt luni ale...

Autor: Alina Botezatu

03.10.2018, 09:37 53

Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut în primele opt luni ale anului 5,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017,  potrivit datelor transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea a fost determinată de majorarea vânzărilor de produse nealimentare (6,9%), a celor de alimente  (6,8%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (2%). 

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,4% la opt luni, ca urmare a majorării vânzărilor de produse nealimentare (7,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (7,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (2,9%).

În luna august 2018, comparativ cu luna august 2017, comerţul a crescut cu 1,5%, după majorarea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (6,1%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (3,8%). În schimb, în aceleaşi perioade, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,3%.

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2018, comparativ cu luna august 2017 a înregistrat o creştere cu 1,7%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (5,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,4%”, se detaliază în comunicatul de presă al INS.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,3%, datorită creşterilor din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (5,5%) şi vânzările de produse nealimentare (4,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,2%, în aceleaşi perioade.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 0,1%, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (4,2%). Creşteri au înregistrat: vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (0,8%) şi vânzările de produse nealimentare (0,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO