Companii

Afacerile hotelului Sofitel s-au majorat cu 20%, la peste 5 mil. euro

Afacerile hotelului Sofitel s-au majorat cu 20%, la peste 5 mil. euro

Mircea Ursache, CEO al World Trade Center Bucuresti: Desi in ultimii ani au aparut pe piata lanturi celebre, la Sofitel gradul de ocupare nu a scazut

26.08.2008, 19:33 40

Hotelul de patru stele Sofitel din nordul Capitalei a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 5,1 milioane de euro (18,8 milioane de lei), in crestere cu circa 20% in lei fata de perioada similara a anului trecut.
Hotelul Sofitel contribuie cu aproximativ 60% la cifra de afaceri a grupului World Trade Center Bucuresti (WTCB) care mai include spatii comerciale si birouri. Hotelul Sofitel este una dintre putinele unitati de pe piata de patru stele din Capitala care si-a facut publice rezultatele financiare la jumatatea anului.
Anul trecut, Sofitel a raportat afaceri de 9,1 milioane de euro, in crestere usoara fata de 2006, evolutia pozitiva a hotelului incurajandu-i pe actionarii WTCB sa investeasca intr-o unitate Ibis de trei stele. Practic, desi reprezentantii Sofitel au declarat de mai multe ori ca unitatea ar putea inregistra scaderi usoare ale gradului de ocupare ca urmare a concurentei acerbe, unitatea si-a mentinut performantele.
"Desi in ultimii ani au aparut pe piata lanturi celebre, la Sofitel gradul de ocupare nu a scazut", a spus Mircea Ursache, presedinte si CEO al World Trade Center Bucuresti.
Anul acesta piata hoteliera a primit o capacitate considerabila de camere prin deschiderea pe segmentul de patru stele a hotelului Rin Grand din zona Vitan din Capitala, o unitate cu 1.500 de camere. Totodata, in zona de nord a Capitalei, unde este pozitionat si Sofitelul, a fost deschis hotelul Ramada Plaza cu o capacitate de 300 de camere. Pe de alta parte, pe segmentul de cinci stele a devenit operational in acest an hotelul Radisson SAS cu 424 de camere.
Astfel, actionarii Sofitel - Accor, Fondul Proprietatea, Primaria Municipiului Bucuresti, Camera de Comert si Industrie sau Financiara SA - au demarat o noua investitie intr-un hotel Ibis, pozitionat chiar langa Sofitel.
"Pana acum am obtinut autorizatiile de constructie, iar executorul lucrarii va fi Baumeister. Lucrarile vor dura aproximativ un an, iar inceperea lor a fost putin amanata ca urmare a faptului ca stabilirea actionariatului a durat ceva mai mult. Investitia va fi de 20,9 milioane de euro, iar cele doua unitati vor avea o functionalitate comuna. In proiectul Ibis figureaza si o piscina, de care se va folosi si Sofitelul", a spus Ursache, care ia in considerare folosirea aceluiasi personal administrativ pentru ambele unitati.
In plus, cele doua unitati vor fi complementare. "Targetul Sofitel este de business, iar cu Ibisul pe care il vom construi vom ataca clasa medie. Cand am decis sa construim acest hotel am plecat de la faptul ca Romexpo are foarte multe targuri pe an, iar o parte din participantii la astfel de expozitii nu au posibilitatea de a se caza la patru stele", a mai spus Ursache.
In paralel cu demararea constructiei la hotelul Ibis, hotelul Sofitel a fost inchis o luna pentru modernizare, fiind refacuta sala de conferinte si fiind inceput un proiect de extindere a unitatii cu restaurant si cazinou. "Investitia s-a ridicat la 3,2 milioane de euro", a spus presedintele WTCB.
Compania WTCB a inregistrat in primul semestru afaceri totale (hotel, birouri si spatii comerciale) de 8,4 milioane de euro, in crestere cu 24% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, profitul s-a ridicat la 805.000 euro, dublu fata de primul semestru din 2007.
"Rata profitului din exploatare a fost de 26%, fara datorii, iar pentru anul acesta ne-am propus sa depasim 20%", a mai spus Ursache. WTCB a incheiat anul trecut cu un profit de 1,7 milioane de euro, aferent unei cifre de afaceri de 14,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO