Companii

Afacerile Tehnofrig, in scadere cu 15% in euro

14.08.2003, 00:00 25

Compania clujeana Tehnofrig, cu activitati in domeniul serviciilor pentru linii de imbuteliat  lichide alimentare, utilaj alimentar si frigorific, a realizat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 40 miliarde de lei, in crestere cu 8% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. In euro insa, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 15%.
In acelasi timp, productia marfa a societatii a crescut cu 19% in lei la 38 de miliarde de lei si a scazut in euro cu 4%. Valoarea reprezinta insa, potrivit raportului semestrial al companiei, remis RASDAQ, doar putin peste 70% din nivelul de productie bugetat.#leadend#
Explicatia oferita de reprezentantii companiei in raportul semestrial pentru nerealizarea planului este fiscalitatea excesiva, dobanzile  neatractive si legislatia incoerenta, care au o “influenta negativa asupra investitiilor principalilor nostri clienti - societati cu capital majoritar de stat, I.M.M.-uri private, mai ales in domeniul bauturilor, (bere,  spirtoase,  producerea laptelui, uleiului  comestibil). Productia autohtona este in scadere, nu se mai fac investitii in  acest domeniu, iar multe investitii (fabrici de ulei sau de lapte) sunt oprite sau  treneaza. Puterea de absorbtie a pietei interne este inca mica si nu reuseste sa se asigure un portofoliu de comenzi la nivelul previziunilor si capacitatilor de productie existente in firma”.
Printre clientii companiei figureaza firme din European Food, din cadrul grupului de firme European Drinks al fratilor Micula, comapnii din domeniul berii precum Zimca Piatra-Neamt,  Albrau Onesti, National Holding Iasi, sau companii din domeniul prelucrarii laptelui , precum Andagra Arad.
“Puterea de cumparare a populatiei a scazut in continuare in anul 2003,      afectand in buna masura veniturile societatiilor comerciale din domeniul      industriei alimentare, principalii nostri clienti. Pentru cresterea competitivitatii si a cifrei de afaceri trebuie asimilate noi produse care sa poata fi vandute la export, acest fiind  un obiectiv important pentru 2003” se mai precizeaza in raportul semestrial al companiei.
Politica vamala a Romaniei este de asemenea invocata de reprezentantii Tehnofrig. “Bazata pe angajamentele incheiate de Romania prin asociere cu CEFTA si UE, (politica vamala - n. red) a dus de asemenea la scaderea cererilor pietei interne fata de fabricantii din tara (printre care si noi), ca urmare a cresterii importurilor, inclusiv a echipamentelor second hand, care ne concureaza puternic” se mai arata in raportul companiei.
Tehnofrig a fost infiintata in anul 1949.  In perioada 1960-1980 a livrat echipamente specifice pentru subramuri ale industriei alimentare precum panificatie, carne, prelucrarea laptelui sau vinificatie si imbuteliere lichide alimentare.
In perioada anilor '80 a inceput sa-si restranga gama de fabricatie, specializandu-se in domeniul imbutelierii lichidelor alimentare, a echipamentelor pentru fabricarea produselor lactate si a berii precum si a frigului industrial. Dupa 1990 a devenit societate comerciala pe actiuni. Din anul 2002 principalul actionar al societatii este societatea clujeana Metalo Chimice, care detine aproape peste 69% din actiunile companiei.
Societatea are ca obiect de activitate proiectarea, fabricarea, comercializarea si asigurarea de servicii in domeniul liniilor de imbuteliat lichide alimentare, schimbatoare de caldura cu placi pentru termie, utilaj alimentar sI frigorific, echipamente pentru protectia mediului, echipamente pentru garaje.Actiunile companiei sunt tranzactionate pe piata extrabursiera Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 18.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO