Companii

Afacerile THR Marea Neagră au scăzut cu 16% în primul semestru

Afacerile THR Marea Neagră au scăzut cu 16% în primul...

Autor: Ioana Tudor

13.08.2014, 20:00 265

Compania hotelieră THR Marea Neagră (simbol bursier EFO), controlată de SIF Transilvania (SIF3), a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri netă de 3,7 milioane de lei, în scădere cu 16,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pierderile operatorului hotelier au urcat cu 1%, la 7,39 mil. lei, de la 7,31 mil. lei.

Compania a obţinut venituri din exploatare de 4,6 mil. lei în primul semestru al anului, în scădere cu 19% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut. Cheltuielile de exploatare ale societăţii s-au diminuat cu 9,4%, la 11,7 mil. lei.

Operatorul hotelier a obţinut venituri din cazare de 1,7 mil. lei, în uşoară descreştere faţă de primele şase luni din 2013, în timp ce veniturile din alimentaţie publică au scăzut mai abrupt, cu 26%, la 1,1 mil. lei.

THR Marea Neagră are 23 de hoteluri funcţionale în staţiunile Eforie Sud, Eforie Nord, Saturn, Neptun şi Venus. Două hoteluri sunt clasificate la patru stele, şapte la trei stele, iar restul de 14 au două stele. Compania mai deţine 21 de restaurante şi mai multe baruri.

În primul semestru al anului, THR Marea Neagră a contractat credite în valoare totală de 16,5 milioane de lei de la BRC (7,5 mil. lei) şi de la Transilvania Leasig (8,7 mil. lei).

„Banii au fost necesari pentru pregătirea bazei materiale pentru sezonul 2014, precum şi pentru finanţarea activităţii curente, dat fiind decalajul între perioada de efectuare a cheltuielilor şi cea de realizare a veniturilor în activitatea turistică sezonieră. La finele perioadei analizate, societatea utilizase 14,2 mil. lei”, se arată în raportul semestrial al companiei, publicat pe site-ul bursei de la Bucureşti.

De asemenea, operatorul hotelier a contractat un credit de investiţii de la BCR în valoare de 1 mil. lei, care a fost utilizat pentru extinderea bazei de tratament la Complexul Bran Brad Bega.

THR Marea Neagră a scos la vânzare zece unităţi hoteliere pe litoralul românesc, printre care Complexul Pajura, Complexul Cocorul, vilele Balea, Mara, Lacul din Venus şi hotelurile Riviera, Ancora şi Măgura.

Compania avea active totale de 267,6 mil. lei la finalul lunii iunie, în creştere de la 241,5 mil. lei la 31 decembrie 2013.

Acţiunile THR Marea Neagră, listată pe BVB, au închis şedinţa bursieră de ieri la preţul de 0,0647 lei/titlu, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 37,4 mil. lei.

Societatea este controlată de SIF Transilvania cu 77,7% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO