Companii

AFI a semnat cu Cora şi începe un mall la Ploieşti îngheţat de patru ani

AFI a semnat cu Cora şi începe un mall la Ploieşti îngheţat de patru ani

David Hay, CEO al AFI Europe România

Autor: Cristi Moga

28.07.2011, 00:00 1762

Reţeaua franceză de hipermarketuri Cora continuă să semnezecontract după contract, o nouă înţelegere fiind parafată cuisraelienii de la AFI Europe în vederea deschiderii unui magazin încadrul mallului AFI Palace Ploieşti, proiect îngheţat de patru ani,dar care ar trebui finalizat la sfârşitul anului viitor.

După ce au stat "la cutie" în perioada de boom, francezii audeschis anul trecut două magazine (în Sun Plaza Bucureşti şi GoldPlaza Baia Mare), în acest an ar urma să fie deschise alte trei,iar pentru anii următori sunt securizate alte circa zecespaţii.

AFI Europe, proprietarii mallului Cotroceni Park, au cumpăratîncă din 2007 terenul de patru hectare de sub fosta fabrică Flacăradin Ploieşti în vederea dezvoltării unui mall, dar proiectul a fostamânat pe fondul crizei. La acea vreme numeroşi investitoriimobiliari plănuiau realizarea unor malluri în oraş, dar lipsafinanţării şi a chiriaşilor a determinat blocarea tuturorproiectelor. Cora va ocupa 12.500 de metri pătraţi din suprafaţa de26.500 de metri pătraţi a viitorului mall AFI Palace Ploieşti, faptce reprezintă un pas important în vederea închirierii ulterioare amallului şi obţinerii finanţării necesare pentru con­strucţie.

"Semnarea contractului cu lanţul de retail Cora reprezintă unpas important în dezvoltarea proiectului AFI Palace Ploieşti.Suntem convinşi că hipermarketul Cora va avea un impact pozitivasupra procesului de închiriere, dar şi asupra traficului din malldupă ce acesta va fi dezvoltat", afirmă David Hay, CEO al AFIEurope România, care intenţionează să înceapă construcţia malluluiîn acest an, finalizarea fiind programată pentru 2012.

Cora şi Auchan alături de Kaufland au fost în ultimii doi anicei mai agresivi jucători de pe zona de hipermarketuri, semnândnumeroase contracte de achiziţii şi închiriere de spaţiicomerciale. De altfel, Cora va deschide în acest weekend un noumagazin în cadrul mallului City Park Constanţa, în timp ce pentrula toamnă este programată o nouă deschidere, în cadrul malluluiGalleria Arad.

În anii următori compania ar mai putea deschide magazine înoraşe precum Constanţa, Bacău, Galaţi şi Braşov, unde au fostcumpărate terenuri pentru construirea unor magazine proprii, dar şiîn Craiova (Adora Mall) sau Bucureşti (pe Şoseaua Alexandriei sauîn viitoarele malluri Victoria City şi ParkLake Plaza).

În acest weekend va fi deschis cel de-al optulea magazin alreţelei care anul trecut a înregistrat vânzări de 342 mil.euro.

Afacerile miliardarului Lev Leviev înRomânia

  • 300 mil. euro a reprezentat cea mai mare investiţie într-un mallde pe piaţa locală, Cotroceni Park din Bucureşti, proiect inauguratîn octombrie 2009.

  • AFI Europe a început lucrările la o primă clădire de birourilângă Cotroceni Park, investiţia fiind estimată la 25 mil.euro.

  • Compania deţine în Bucureşti şi platforma de 15 ha Laromet dinnord-vestul oraşului, lot care a costat circa 70 mil. euro, unadintre cele mai mari tranzacţii cu terenuri din Bucureşti.

  • Miliardarul deţine şi alte terenuri în Bucureşti şi înîmprejurimi, destinate realizării a câteva mii de apartamente, darpână în prezent nu a fost realizată nicio locuinţă.

  • În afara Capitalei Leviev a investit în achiziţia a douăterenuri în Arad şi Ploieşti, destinate realizării a două centrecomerciale. Deocamdată doar cel din Ploieşti dă semne de"viaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO