Companii

Africa Israel vrea în continuare să vândă birourile AFI Park din Bucureşti. “Negocierile continuă”

Africa Israel vrea în continuare să vândă birourile...

Autor: Bogdan Alecu

15.03.2017, 18:39 928

Dragoş Pavăl, antreprenorul care controlează reţeaua de bricolaj Dedeman, cel mai mare business românesc, rămâne în cursa pentru achiziţia clădirilor de birouri AFI Park 1-5 de lângă mallul AFI Palace Cotroceni. Potrivit raportului anual al Africa Israel, negocierile între grup şi entitatea alături de care a semnat în noiembrie 2016 o scrisoare de intenţie, continuă. Vânzarea clădirilor de birouri s-ar face contra sumei de 164,5 mil. euro, tranzacţie ce ar genera companiei un cashflow de 71 de milioane de euro.  

Pe de altă parte, în continuare sunt patru oferte care au trecut la următorul nivel în pitchul pentru preluarea AFI Property (care deţine birourile AFI Park, potrivit datelor de la bursă. Cele patru au fost făcute de Brosh Funds Management Ltd., Globalworth Real Estate Investment Limited, Patron Capital Limited şi Lone Star. De asemenea, presa israeliană scrie că „în cărţi” ar fi inclusiv o fuziune între AFI Property şi Globalworth pentru a forma cea mai mare companie imobiliară din Europa de Est. De asemenea, este posibilă şi o fuziune cu Lone Star, care cu un portofoliu de 70 mld. de dolari. Tot potrivit presei israeliene, de achiziţia companiei de construcţii Danya Cebus, de asemenea parte a Africa Israel sunt interesate mai multe companii din China.

Pe piaţa locală, AFI Europe România a înregistrat un venit operaţional net din activele sale locale de peste 46 de milioane de euro, în creştere cu peste 15,5% faţă de perioada similară din 2015. în trimestrul IV 2016, venitul operaţional net obţinut a fost de 12,5 milioane de euro, reprezentând o creştere de 23%.
Gradul de ocupare a clădirile de birouri AFI Park, AFI Park 1-5, însumând o suprafaţă închiriabilă de 70.000 de metri pătraţi, este de aproape 100%. Defalcat, un grad de închiriere de 100% îl au AFI Park 2 şi 3, în timp ce 1 este la 97%, iar 4 plus 5 la 95%.

Printre cele mai cunoscute companii multinaţionale care au sediul în acest complex de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts (EA), Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software şi SecureWorks.

“Vom continua planurile care includ extinderea cu 80.000 de metri pătraţi a spaţiilor comerciale închiriabile din AFI Tech Park (în primă fază), proiectul de birouri din Bulevardul Progresului din Bucureşti care are o suprafaţă închiriabilă totală de 22.000 metri pătraţi şi din AFI Braşov care include un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 40.000 metri pătraţi şi va avea, în primă fază, un spaţiu de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 metri pătraţi. De asemenea, în următoarele săptămâni, ne pregătim să începem lucrările la AFI City, primul nostru proiect rezidenţial din România situat pe Bulevardul Bucureştii Noi. Pe lângă aceste aspecte, ne menţinem interesul pentru a da curs oportunităţilor, fie că va fi vorba despre dezvoltarea de noi centre comerciale sau de proiecte centre de birouri”, a adăugat David Hay, CEO al AFI Europe România.

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a înregistrat un venit operaţional net de 78 de milioane de euro, similar cu cel obţinut anul trecut, în pofida schimbărilor care au avut loc în mixul de venituri şi care au inclus vânzarea unor active, creşterea valorii operaţionale a unor active care şi-au mărit venitul operaţional net, precum şi adăugarea de noi surse de venit generate de lansarea unor noi proiecte în România, Serbia şi Republica Cehă, arată comunicatul. AFI Properties a înregistrat profituri de 88 de milioane de euro, reprezentând o creştere de 74%. Veniturile totale au crescut până la 160 de milioane de euro, cu 24% mai mult faţă de 2015.

AFI Properties a finalizat proiectele de birouri AFI Park 4 şi 5 care însumează 50.000 de metri pătraţi, etapa 4 a proiectului Airport City Belgrade şi etapa 3 a proiectului Classic 7 din Praga. în 2016, AFI a achiziţionat terenuri pentru noi proiecte, cum este cazul celui din centrul oraşului Braşov, destinat dezvoltării unui centru comercial AFI Braşov, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 45.000 metri pătraţi şi al unui spaţiu de birouri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 15.000 metri pătraţi şi al unui proiect cu utilizare mixtă de 68.000 de metri pătraţi. în 2016, AFI a vândut peste 600 de unităţi rezidenţiale în timp ce alte 300 de unităţi rezidenţiale au fost închiriate pe termen lung.

în 2017, prin subsidiarele sale, AFI Properties are în curs de dezvoltare 20 de proiecte care includ clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de 80.000 metri pătraţi, un nou centru comercial în Braşov, cu o suprafaţă închiriabilă de 40.000 metri pătraţi şi 1.000 unităţi rezidenţiale în Serbia, Polonia şi Republica Cehă.

Proiectele aflate în derulare în 2017 sunt completate de încă 100.000 de metri pătraţi de birouri şi de alte 1.000 de unităţi rezidenţiale aflate în dezvoltare, care se adaugă informaţiilor anterior menţionate.

AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi şi de fonduri de investiţii cu subsidiare active în real estate, construcţii, infrastructură, industrie şi hoteluri.

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, se ocupă cu dezvoltarea, managementul şi investiţiile din domeniul imobiliar şi operează în Europa Centrală şi de Est din 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO