Companii

Agenţiile de turism fac bani din bilete de tren pe rute externe

Autor: Mirabela Tiron

18.01.2011, 23:50 180

Agenţiile de turism Perfect Tour şi Aerotravel, distribuitoriilocali ai biletelor de tren ale operatorului Rail Europe, carereprezintă 35 de companii feroviare din Europa, au vândut anultrecut 900 de bilete la trenurile internaţionale, precum TGV sauEurostar, în valoare totală de aproape 60.000 de euro.

Pe de altă parte, cele două agenţii de turism au vândut împreunămai puţin de 200 de bilete la trenurile companiei de stat CFRCălători.

"Anul trecut am vândut în total 600 de bilete la trenurile demare viteză din Europa, în valoare de 22.000 de euro. Din aceastăsumă, agenţiei i-au revenit aproape 10%", a declarat SorinVăduvoiu, directorul general al agenţiei de turism Perfect Tour,care a semnat un parteneriat cu Rail Europe la sfârşitul anului2009.

Rail Europe, înregistrată în America de Nord şi care estedeţinută de compania de căi ferate a Franţei (SNCF) şi de cea aElveţiei (SBB), este cel mai mare distribuitor de bilete de trenpentru 35 de companii feroviare din Europa, anual livrând biletepentru un million de pasageri, potrivit datelor de pe site-ulcompaniei.

"Dacă la trenurile din străinătate am vândut 600 de bilete anultrecut, pentru CFR Călători nu putem vorbi nici măcar de 100 debilete. Explicaţia constă în faptul că românii fug de trenurileromâneşti", a mai spus Văduvoiu.

Dacă până în 2010, biletele de tren ale CFR Călători se vindeaudoar în gări şi în agenţiile de voiaj ale CFR Călători, de anultrecut transportatorul feroviar de stat a început să dezvoltesistemul de distribuţie a biletelor de tren şi a semnat contractecu peste 100 de agenţii de turism, care au devenit distribuitoriautorizaţi ai biletelor de tren.

Întrebaţi de ZF câte bilete de tren s-au vândut anul trecut princele peste 100 de agenţii de turism de pe piaţă care au încheiatcontract de distribuţie cu CFR Călători, oficialii companiei autransmis că 2.864 de bilete, în valoare totală de 220.000 de lei(52.400 euro).

"Este bine totuşi că CFR Călători a reuşit să implementeze acestproiect, ce permite agenţiilor de turism să vândă bilete de tren",a declarat Antonio Niţu, directorul general al agenţiei de turismAerotravel Lufthansa City Center. Niţu a mai spus că dacă pentruCFR Călători este vorba de câteva bilete vândute lunar, maxim 10bilete, pentru trenurile din străinătate s-au vândut în totalaproape 300 de bilete în trei luni.

"Am vândut bilete de tren pentru Rail Europe în valoare 36.000de euro, din care agenţiei îi revin 8%", a declarat Niţu.Aerotravel Lufthansa City Center este deţinută de Mihai David,fostul directorul general al Hidroelectrica.

Cât costă

O călătorie cu trenul Eurostar pe ruta Londra-Paris costă de la60 de euro de persoană, în timp ce o călătorie cu TGV-ul pe rutaParis-Strasbourg costă de la 56 de euro de persoană, potrivitdatelor de pe site-ul agenţiei de turism Aerotravel Lufthansa CityCenter. "Unii români preferă ca după ce ajung în Madrid cu avionulsă îşi continue călătoria cu trenul spre alt oraş din Spania, maiales că trenurile din străinătate ajung reprede la destinaţie. Suntşi personae care optează pentru un transfer cu autobuzul sauînchirierea unei maşini", a precizat Antonio Niţu de la AerotravelLufthansa City Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO