Companii

Agenţiile de turism vor reducerea TVA la 9% pentru toate restaurantele, nu doar pentru pachetele turistice

Agenţiile de turism vor reducerea TVA la 9% pentru toate...

Autor: Liviu Iancu

04.02.2015, 13:18 213

Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzactie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Ministerului Finanţelor.

"Noi, cei de la ANAT, am solicitat Guvernului şi Ministerului Finanţelor această măsură cu bonul fiscal, acum un an şi jumătate, în paralel cu reducerea TVA la toate restaurantele, de la 24% la 9%. Guvernul a rezolvat doar jumătate din problemă, cea cu posibilitatea neachitării în cazul în care clientul nu primeşte bon fiscal. Aşadar, cerem Guvernului să găsească soluţii pentru scăderea TVA la restaurante", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Guvernul a redus recent TVA la pachetele turistice care includ cazare plus una sau mai multe mese pe zi, decizie care i-a făcut pe hotelieri să promită că scad tarifele.

Burcea crede că dacă TVA s-ar reduce şi la restaurante, acestea ar scădea, pe de o parte, preţurile, şi ar fi mai accesibile pentru clienţi, inclusiv pentru turiştii români sau străini, iar pe de altă parte ar avea ca efect diminuarea evaziunii fiscale.

"Astăzi, mai ales la terasele şi barurile mici din staţiuni, evaziunea este estimată la aproximativ 50%. Dacă TVA s-ar reduce de la 25% la 9%, nimeni n-ar fi atât de nebun încât să nu-l plătească", a explicat oficialul ANAT.

Acesta spune că măsura prin care clientul are posibilitatea să nu plătească nota dacă nu primeşte bun fiscal va avea efecte pozitive.

"Când 20 de milioane de români devin inspectori ANAF lucrurile vor merge mai bine", a afirmat Alin Burcea.

Guvernul a avizat la sfârşitul lunii ianuarie introducerea loteriei bonurilor fiscale, cu un sistem de extragere lunară sau ocazională a bonurilor primite de cumpărători pentru produse/servicii în valoare cuprinsă între 1-999 lei, şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

Pe de altă parte, Asociaţia Micilor Comercianţi s-a declarat nemulţumită de măsura prin care clienţii pot pleca fără să plătească dacă nu primesc bon fiscal, cerând Avocatului Poporului să atace această prevederea la Curtea Constituţională.

La prima extragere ocazională a loteriei bonurilor fiscale, care va fi organizată a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie şi 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanţelor.

Fondul de premiere se va majora cu sumele necesare rotunjirii valorii câştigului aferent unui bon fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO