Companii

Agricola Bacau majoreaza exporturile la 20% din business si se pregateste de cresteri ale vanzarilor

Agricola Bacau majoreaza exporturile la 20% din business si se pregateste de cresteri ale vanzarilor
10.03.2010, 00:00 87

Agricola Bacau, cel de-al doilea producator de carne de pasaredupa Transavia Alba Iulia, a majorat procentul destinatexporturilor de la 12% la aproape 20% din productie in primele doualuni si estimeaza pentru 2010 o crestere de 17% in lei a afacerilorfata de cele inregistrate anul trecut.

"Analizele privind comportamentul de consum al romanilor dinultimii ani arata o preferinta tot mai evidenta pentru carnea depui, o alternativa mai ieftina comparativ cu carnea de porc sau devita, de exemplu. Astfel ca strategia Agricola Bacau pentru anul incurs are la baza o realitate: piata carnii de pasare este increstere atat la nivel international, cat si in Romania, iarobiectivul nostru este sa folosim aceasta oportunitate in sensuloptimizarii activitatilor din cadrul liniei de business a carnii depui", a declarat Grigore Horoi, presedintele grupului AgricolaBacau, principalul exportator local de carne de pui.

Sperante pentru un plus de 10% al pietei

Acesta este motivul pentru care in primele doua luni ale acestuian Agricola Bacau a exportat aproape 20% din productia obtinuta,prin inceperea livrarilor catre clienti noi din Marea Britanie,Grecia sau Bulgaria si prin cresterea livrarilor de carne congelatacatre pietele vechi (Germania, Olanda, Franta etc.). "In medie,vrem sa crestem procentul canalului export de la aproape 12% in2009 la 15% in 2010", a completat Horoi.

De asemenea, el estimeaza ca piata locala a carnii de pasare vacreste anul acesta cu 10% in valoare comparativ cu anul precedent,cand aceasta s-a ridicat la aproximativ 900 mil. euro. Carnea depasare este unul dintre putinele segmente ale industriei alimentarecare au inregistrat in 2009 un avans al vanzarilor si pentru caresunt previzionate cresteri si in 2010.

"Pentru anul acesta, ne-am bugetat o crestere de aproximativ 17%(in lei a rezultatelor pe grup - n. red.), procent ce poate suferimodificari in conditiile in care piata va accepta cresterile depreturi rezultate din eliminarea subventiei din agricultura", acompletat managerul Agricola Bacau, grup de firme care a finalizatanul trecut cu afaceri de 413 mil. lei (circa 98 mil. euro). Peste70% din acest rulaj au fost realizate de Agricola InternationalBacau, cea mai mare companie a grupului, care a inregistrat in 2009venituri de aproximativ 304 mil. lei (72 mil. euro), cu 12,6% maimari fata de cele realizate in urma cu doi ani.

Restructurare fara disponibilizari

Pentru a putea obtine aceste cresteri, grupul Agricola Bacau afost restructurat anul trecut pe linii de business, proces care aimplicat atat externalizarea unor activitati din cadrul gruplui,disponibilizarea a 350 de angajati, cat si investitii inmodernizarea capacitatilor de productie. In plus, in prima parte aacestui an, grupul a finalizat fuzionarea companiilor Salbac DrySalami (fabrica preparate crud-uscate) si Conagra (fabricapreparate din carne fierte-afumate) intr-o singura companie -Salbac SA.

"Efortul de imbunatatire a rezultatelor si de reducere acosturilor nu poate avea un caracter de «campanie» ; procesul esteunul continuu. Scopul acestei fuziuni este, pe de o parte,reducerea de costuri - fara sa fi avut loc disponibilizari,cresterea puterii de negociere si chiar asezarea celor douasubcategorii de produse obtinute la cele doua fabrici intr-osingura categorie, asa cum este perceputa de piata mezelurilor", aexplicat Horoi. In plus, producatorul de carne de pasare va extindeanul acesta lantul propriu de magazine cu zece noi unitati in afarajudetului Bacau, la 48 de unitati.

Agricola are 11% din piata carnii de pasare

Grupul Agricola Bacau, companie care detine 11% din piata decarne de pasare, este format din companiile Agricola International,Aicbac (achizitia vacilor de lapte), Suinprod (cu activitati incresterea porcilor), Salbac (o fabrica de preparate din carnefierte-afumate si una de preparate crud-uscate), Europrod (fabricasemipreparate din carne), Agriconstruct (cu activitati in domeniulconstructiilor), Comcereal (achizitia de cereale) si Bac Print (cuactivitati in tiparire).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO