Companii

Agricola Bacau: vremea rece si postul Pastelui au dus la scaderea vanzarilor de carne

12.04.2010, 23:05 48

Agricola Bacau, cel de-al doilea mare producator de carne depasare, a inregistrat in primele trei luni ale acestui an ocrestere cu 5,1% a cifrei de afaceri la nivel de grup comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, la 83 de milioane de lei (circa20 mil. euro).

"Rezultatele inregistrate in primele trei luni ale anului2010 sunt strans legate de evenimentele economice din ultima vreme,care produc efecte mult mai severe in aceasta perioada fata deacelasi interval din 2009, respectiv: somaj in crestere, reducereaveniturilor realizate din salarii, pensii, starea de nesigurantaprivind ziua de maine", a declarat Grigore Horoi, presedintelegrupului de firme Agricola Bacau, care a rulat anul trecut afaceride 413 mil. lei (circa 98 mil. euro).

Astfel, in timp ce vanzarile de oua pentru consum si de mezeluris-au majorat cu aproximativ 50% in valoare in primul trimestru alanului, iar produsele semipreparate si pre-gatite au luat un avansde 17%, vanzarile de carne de pasare s-au diminuat cu aproape 7% invaloare in primul trimestru al acestui an fata de rezultatelerealizate in primele trei luni ale anului 2009.

Horoi sustine insa ca vanzarile realizate de Agricola Bacau pesegmentul de carne de pasare in primul trimestru al acestui an suntbune comparativ cu evolutia pietei din aceeasi perioada. In primeleluni din 2010, piata carnii de pasare a scazut in volum cu aproape18%, iar in valoare cu peste 20%, potrivit datelor companiei decercetare MEMRB, citate de reprezentantii Agricola Bacau.

"In mod traditional consumul de carne de pui este redus inanotimpul rece, si mai ales in perioada postului Pastelui.Semnalele din ultima vreme arata insa o revenire a vanzarilor pesegmentul carnii de pasare, desi eliminarea subventiilor dinagricultura anuleaza in continuare marjele producatorilor", a maispus presedintele Agricola Bacau.

La nivel de grup Agricola Bacau si-a bugetat o crestere acifrei de afaceri pentru anul 2010 de aproximativ 17% si o marjaneta de 3,5 - 4%, in conditiile in care piata va accepta cresterilepreturilor la carnea de pasare ca urmare a eliminarii subventiilor.In primele trei luni ale acestui an insa, pretul mediu de vanzare ascazut cu 13%, in timp ce pretul mediu de vanzare al produselorAgricola Bacau s-a diminuat cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO