Companii

Agricover: Dacă se scumpesc terenurile agricole, investitorii se duc în Ucraina sau Moldova

Agricover: Dacă se scumpesc terenurile agricole, investitorii se duc în Ucraina sau Moldova

Robert Arsene, directorul general al Agricover: În România sunt 9 milioane de hectare de teren arabil. Avem cel puţin 2 milioane pe care cresc bălării, de pe celelalte 6,5 milioane de hectare rezultă 15-16 mil. tone de cereale şi oleaginoase. Unde e insecuritatea alimentară?“

Autor: Gabriel Razi

30.03.2011, 23:46 343

Agricultura din România va rămâne atractivă pentru investitoriistrăini atâta timp cât preţul terenurilor agricole va rămânescăzut, în caz contrar investitorii se vor reorienta către alteţări din regiune, spune Robert Arsene, director general alAgricover, unul dintre cele mai importante grupuri agricole de pepiaţa locală, cu afaceri de peste 150 de milioane de euro.

"Dacă vor creşte preţurile la terenurile agricole, investitoriise vor muta în Ucraina sau Moldova. Faptul că cineva a venit şi apus la muncă un activ nelucrat este un beneficiu", explică RobertArsene (44 de ani), care conduce afacerile grupului Agricoverîncepând cu 2007.

Grupul Agricover este deţinut de investitori iranieni carecontrolează în România şi compania Prodal '94, producătorulbăuturilor alcoolice Stalinskaya şi Wembley.

Suprafaţa de teren agricol deţinută de străini în România estegreu de calculat în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şiDezvoltării Rurale nu are astfel de date. Investitorii străini carevor să cumpere teren în România trebuie să-şi înregistreze o firmăîn ţară. Suprafaţa de teren luată în arendă sau aflată înproprietatea investitorilor străini poate fi estimată la 3%-5% dintotalul terenului agricol, în jur de 300.000 de hectare.

Între primele zece companii care deţin cele mai mari suprafeţede teren agricol, cinci au în spate investitori străini denaţionalitate cipriotă, libaneză, germană sau vehicule deinvestiţii din Luxemburg şi insulele Belize.

În privinţa unei posibile crize alimentare în România, RobertArsene spune că nivelul actual al producţiei agricole acoperăcererea internă şi permite şi exportul unor cantităţi importante decereale. "Exportăm 5-6 milioane de tone de cereale. În România sunt9 milioane de hectare de teren arabil. Avem cel puţin 2 milioane pecare cresc bălării, de pe celelalte 6,5 milioane de hectare rezultă15-16 milioane de tone de cereale şi oleaginoase. Unde einsecuritatea alimentară?".

În primele zece luni ale anului trecut exporturile de grâu aufost de 2 milioane de tone, în valoare de 313,8 milioane de euro,conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Între primelezece produse agroalimentare exportate de companiile din România înprimele zece luni ale anului trecut se află şapte produse agricolede bază precum grâu, porumb, orz, rapiţă sau seminţe defloarea-soarelui. Valoarea exporturilor de produse agricole seridică la 1,1 miliarde de euro, 45% din valoarea totală de 2,4miliarde de euro a exporturilor de produse agroalimentare dinprimele zece luni din 2010.

Extinderea în Bulgaria

Compania Agricover este prezentă şi în Bulgaria, afacerile dinstrăinătate ale grupului fiind în jurul a 1 mil. euro. RobertArsene spune că businessul din străinătate avansează greu pentru căbulgarii fac afaceri în cercuri restrânse, însă subliniază cădecizia de extindere în Bulgaria a ţinut de accesul la Dunăre şi degradul mai mic de fragmentare a terenurilor. "Bulgarii au un altstil de a face business, în sensul unei alte filosofii. În zona denord a Bulgariei, agricultura este mai puţin fragmentată decât însudul României. Fermierii bulgari sunt implicaţi şi în alte tipuride business, pentru ei agricultura face parte dintr-un cerc deafaceri."

Grupul Agricover, condus de Arsene, este structurat în 11divizii, afacerile fiind concentrate cu precădere pe zona deagribusiness. Cea mai mare parte a veniturilor grupului estegenerată de divizia de distribuţie a inputurilor agricole(îngrăşăminte, seminţe). La începutul acestui an Agricover şi-aextins afacerile din sectorul zootehnic prin lansarea AgricoverFood, divizie responsabilă de comerţul cu animale vii şi carcase.În zootehnie Agricover este prezentă şi prin divizia Vet, prin carederulează afaceri cu furaje şi medicamente pentru uz veterinar.

535 de credite

Agricover Credit, divizia grupului Agricover specializată peacordarea de credite fermierilor, a acordat anul trecut 535 decredite, cu o valoare totală de 46 de milioane de euro. Valoareamedie a unui credit acordat de Agricover Credit este de 86.000 deeuro. "Creşterea s-a datorat pe de o parte extinderii numărului declienţi la 535 de societăţi agricole finanţate în 2010, faţă de 361în 2009, iar pe de altă parte creşterii nevoii de finanţare acapitalului de lucru al fermelor", explică Arsene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO