Companii

Agricultura a intrat în 2013 cu acceleraţia la podea iar culturile de iarnă arată foarte bine. Galerie foto a analizelor geografice

Autor: Gabriel Razi

27.01.2013, 17:55 1218

Culturile de toamnă din agricultura locală, adică grâu, rapiţa sau orzul, au intrat aproape întărite în iarnă la sfârşitul anului trecut şi au trecut cu bine peste ultimele două luni în condiţiile în care temperaturile nu au coborât la minime periculoase.

“Pentru cea mai mare parte a timpului în Europa de Vest au fost înregistrate temperaturi peste medie în timp ce regiunile est europene au fost mai reci decât deobicei. Bazându-ne pe simulările noastre, nu este aşteptată nicio pagubă provocată de îngheţ de acum până la sfârşitul luni ianuarie”, se arată într-un raport oficial al Comisiei Europene.

Simulările din raportul CE arată că culturile de toamnă din România au ajuns la sfârşitul lunii ianuarie să fie aproape în totalitate “întărite”, singura regiune uşor afectată fiind cea din sudul Dobrogei.

De asemenea, raportul arată că în următoarea săptămână sunt aşteptate câteva zile de îngheţ în vestul şi nordul ţării. Cu toate acestea, sudul, estul – regiunile strategice pentru producţia agricolă - vor beneficia de temperaturi optime pentru această perioadă.

Astfel, datele din raport confirmă că  grâul, orzul, orzoaica şi rapiţa, culturi însămânţate de fermierii locali toamna trecută pe 2,7 mil. hectare, au reuşit să treacă cu bine de primele luni de iarnă.

Valoarea medie din ultimii cinci ani a culturilor de grâu, rapiţă, orz şi orzoaică se ridică 1,4 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat.

Recolta medie de grâu a ultimilor cinci ani este de 6 milioane de tone, cea de orz 1,2 milioane de tone iar producţia medie de rapiţă în acelaşi interval înseamna 0,6 mil. tone.

Estimările pozitive din prezent vin după ce anul trecut producţia agricolă a coborât cu 16% la 15 mld. euro, pe fondul secetei prelungite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO