Companii

AGRO TAG. România, la un pas de 1 milion de tone struguri în 2021, s-a situat între primii cinci producători din UE: „Anul acesta estimăm o scădere de 30% a producţiei din cauza secetei“

AGRO TAG. România, la un pas de 1 milion de tone...

Autor: Florentina Niţu

15.08.2022, 00:05 198

România a avut o producţie totală de struguri de 990.000 de tone în 2021, situându-se astfel pe locul al pa­trulea în topul celor mai mari producă­tori din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, biroul european de sta­tistică. Pro­duc­ţia naţională de stru­guri a crescut cu 6% anul trecut faţă de 2020, însă în acest an producătorii estimează o scădere de circa 30% din cauza secetei ce a afectat puternic toate culturile.

„Producţia de stuguri va fi mai mică decât anul trecut, pentru că ne-a afectat seceta. Vom vedea o scădere de 30% sau chiar mai mult, dar încă nu s-a jucat meciul până la capăt. Se pare că seceta devine o provocare tot mai mare în agrobusiness“, a spus Rareş Florea, CEO al producătorului de vinuri Domeniile Avereşti din zo­na Moldovei, deţinut de Constantin Duluţe, unul dintre cei mai puternici antreprenori români.

Domeniile Avereşti înseamnă astăzi o plantaţie de 650 de hectare, iar producătorul are cea mai mare plantaţie de Busuioacă de Bohotin şi cea mai mare de Zghihară de Huşi din România, o capacitate de pro­ducţie de 6 milioane de litri anual şi o capacitate de depozitare de 8 mili­oane de litri.

Producţia de stuguri a scăzut şi în 2020, din cauza secetei pedologice, însă în acest an fermierii susţin că este mai drastic fenomenul. În plus, tem­peraturile vor fi ridicate în prima ju­mătate a lunii august, potrivit prog­no­zei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO