România a avut o producţie totală de struguri de 990.000 de tone în 2021, situându-se astfel pe locul al patrulea în topul celor mai mari producători din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. Producţia naţională de struguri a crescut cu 6% anul trecut faţă de 2020, însă în acest an producătorii estimează o scădere de circa 30% din cauza secetei ce a afectat puternic toate culturile.
„Producţia de stuguri va fi mai mică decât anul trecut, pentru că ne-a afectat seceta. Vom vedea o scădere de 30% sau chiar mai mult, dar încă nu s-a jucat meciul până la capăt. Se pare că seceta devine o provocare tot mai mare în agrobusiness“, a spus Rareş Florea, CEO al producătorului de vinuri Domeniile Avereşti din zona Moldovei, deţinut de Constantin Duluţe, unul dintre cei mai puternici antreprenori români.
Domeniile Avereşti înseamnă astăzi o plantaţie de 650 de hectare, iar producătorul are cea mai mare plantaţie de Busuioacă de Bohotin şi cea mai mare de Zghihară de Huşi din România, o capacitate de producţie de 6 milioane de litri anual şi o capacitate de depozitare de 8 milioane de litri.
Producţia de stuguri a scăzut şi în 2020, din cauza secetei pedologice, însă în acest an fermierii susţin că este mai drastic fenomenul. În plus, temperaturile vor fi ridicate în prima jumătate a lunii august, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).