Companii

Agroindustriala Bucium revine pe crestere

27.03.2008, 20:35 53

Agroindustriala Bucium, unul dintre jucatorii de dimensiuni medii de pe piata vinului, mizeaza pentru acest an pe reluarea trendului de crestere a vanzarilor pana la 7 mil. euro, dupa ce in 2007 cifra de afaceri a scazut cu aproximativ 20%, la 5,8 mil. euro.
"Am inregistrat o diminuare a cifrei de afaceri datorita faptului ca am crescut ponderea vanzarilor prin hipermarketuri, in detrimentul canalului HoReCa. Am ajuns la 70% vanzari pe acest canal comparativ cu 40% in 2006. Din punct de vedere volumic livrarile au fost aceleasi, insa preturile au fost mai mici (comparativ cu HoReCa - n.red.)", a spus Constantin Minciu, directorul general al Agroindustriala Bucium.
La nivelul intregii piete tendinta a fost de crestere a vanzarilor prin intermediul supermarketurilor. Conform datelor furnizate de compania de cercetare de piata MEMRB, ponderea vanzarilor pe acest segment a urcat de la 15,5% in intervalul august 2005 - iunie 2006 la 21% in perioada august 2006 - iunie 2007. Astfel, ponderea vanzarilor de vin in hoteluri si restaurante a scazut la 30,2% de la 35,8% in intervalul analizat.
In prezent retelele internationale detin aproximativ 30% din totalul comertului, ponderea acestora urmand sa creasca la 50% pana in 2010. Pe fondul continuarii expansiunii marilor lanturi de hiper si supermarketuri se mentine si tendinta de crestere a vanzarilor de vinuri prin aceste canale.
Agroindustriala Bucium este specializata in productia de vinuri spumante, dar are in portofoliu si vinuri linistite. Vinurile spumante au o pondere de circa 20% in cifra de afaceri totala. Brandul cu cele mai vanzari din portofoliul producatorului este Feteasca Alba de Bucium, ale carei vanzari s-au dublat anul trecut atat din punct de vedere al valorii, cat si al volumului.
Compania a cumparat anul trecut circa 120 de hectare de vita de vie, in conditiile in care planul initial era construit pentru achizitia a 300 de hectare. "Vom continua sa achizitionam terenuri si in acest an pana la 300 de hectare. Sunt in etapa in care negociem preturile, asa ca nu pot da mai multe detalii. Avem in vedere trei locatii, dar preferam judetul Vaslui", a mai spus Minciu
In ceea ce priveste recolta de anul trecut, reprezentantul Agroindustriala Bucium a spus ca din punct de vedere cantitativ a fost una "obisnuita", insa calitativ a fost "deosebita".
"Pentru acest an vrem sa finalizam reconversia pentru 25 de hectare, iar pentru 2008 avem in plan alte 80 de hectare", a spus Minciu. Compania este prezenta si pe pietele externe, unde livreaza circa 8% din productie in state precum Germania, Italia, Spania. Primele contacte la export au fost stabilite inca din anii '70. Pentru moment, producatorul nu are in vedere cresterea ponderii exporturilor in cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO