Companii

AHK România: Suntem foarte dezamăgiţi de votul negativ dat României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie europeană, dar sperăm totuşi ca o decizie ‘pentru Schengen’ să fie luată în curând

AHK România: Suntem foarte dezamăgiţi de votul negativ...

Autor: Roxana Rosu

09.12.2022, 10:33 371

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a anunţat vineri că este dezamăgită de votul negativ dat României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie europeană şi speră că intrarea României în Schengen să se întâmple într-un orizont de timp apropiat.

„România a dovedit că îndeplineşte criteriile de aderare, fapt care a reieşit clar în urma controalelor efectuate de echipele de tehnicieni ai Comisiei Europene. State membre importante ale Uniunii Europene şi ale spaţiului Schengen, precum Germania şi Franţa, s-au pronunţat în multiple rânduri pentru includerea României în zona de liberă circulaţie europeană. Admiterea României ar fi un câştig pentru blocul comunitar, Europa ar fi mai puternică şi mai prosperă. Suntem foarte dezamăgiţi de acest vot, dar sperăm totuşi ca o decizie ‘pentru Schengen’ să fie luată în curând”, a declarat Andreas Lier, preşedintele AHK România.

Potrivit reprezentaţilor companiilor germane, un succes în acest proces îl reprezintă eliminarea recentă a MCV (Mecanismul de cooperare şi verificare), impus României odată cu aderarea la UE.

AHK România consideră că statele UE trebuie să dea dovadă de unitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi al celorlalte provocări de la nivel global.

Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de mărfuri în Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cea producătoare de materiale de construcţii, metalurgică şi chimică suferă din cauza scumpirii energiei, se arată într-un comunicat al AHK România.

Companiile germane amintesc că libera circulaţie a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor şi mediului de afaceri în general, prin eliminarea obligativităţii controalelor suplimentare la frontierele interne ale Uniunii Europene, dar şi avantaje pentru investiţiile străine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate şi încredere.

Potrivit Camerei de Comerţ, reducerea costurilor asociate timpilor de aşteptare în vămi, alături de reducerea întârzierilor în lanţurile logistice fluidizează comerţul transfrontalier şi creează un preţ corect mărfurilor destinate cetăţenilor europeni. De aceea este în interesul tuturor statelor membre ca România să facă parte din spaţiul Schengen. În egală măsură, este şi un semnal important pentru investitori.

„Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru România, dar şi pentru întreaga Europă, iar companiile germane locale nu pot decât să susţină în continuare România în demersul său”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO